Ειδήσεις

Η κατάπαυση του πυρός περνά «κρίση»

Η συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση της Κολομβίας βρίσκεται σε «κρίση», προειδοποίησε χθες Παρασκευή η μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, τονίζοντας πως είναι «σοβαρά ανήσυχη» για τη συνέχιση, κατ’ αυτή, των επιθέσεων των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον μελών της.

«Η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται σε κρίση», τόνισε σε ανακοίνωσή του το «Κεντρικό Γενικό Επιτελείο των FARC», ή EMC-FARC, η μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που αρνήθηκε να υπογράψει την ιστορική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και τη μαρξιστική οργάνωση ανταρτών.

«Μονάδες μας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες υπό πολιορκία σε διάφορες τοποθεσίες της επικράτειας από τον στρατό, σε βαθμό που υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστεί η εκεχειρία, με ευθύνη των ένοπλων δυνάμεων», τόνισε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της, που μπόρεσε να επαληθεύσει χθες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαφωνούντες αναφέρονται σε δυο συμβάντα, την 11η και τη 12η Απριλίου, αντίστοιχα στους νομούς Κάουκα (νοτιοδυτικά) και Αράουκα (βορειοανατολικά), στο πρώτο εκ των οποίων υπέστησαν δυο απώλειες από πυρά στρατιωτικών.

«Οι σοβαρές παραβιάσεις της αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός από πλευράς των ένοπλων δυνάμεων μας προκαλούν έντονη ανησυχία», τόνισε το EMC-FARC, επαναλαμβάνοντας πως σκοπός του είναι να «προχωρήσει μπροστά», ώστε να εδραιωθούν οι «πρόοδοι» προς την «πλήρη ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Από την 1η Ιανουαρίου, κηρύχθηκε αμοιβαία εκεχειρία διάρκειας έξι μηνών ανάμεσα στην κυβέρνηση και διαφωνούντες των FARC, καθώς και άλλες ένοπλες οργανώσεις. Η συμφωνία ανεστάλη όσον αφορά το καρτέλ Clan del Golfo, αλλά τηρείται από τους διαφωνούντες των πρώην FARC.

Στα μέσα της εβδομάδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ειρηνευτική διαδικασία με το EMC-FARC «εδραιώνεται», έπειτα από συνάντηση τη 12η Απριλίου, με παρόντες αντιπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και περίπου δεκαπέντε διοικητές της οργάνωσης αυτής, που είχαν συνεδριάσει στις αρχές του μήνα στην Κακετά (νοτιοδυτικά).

Η κολομβιανή δικαιοσύνη ανέστειλε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 19 ηγετών της οργάνωσης, που εκτιμάται πως έχει 3.000 μαχητές και δρα κυρίως στον Αμαζόνιο, κατά μήκος των ακτών της Κολομβίας στον Ειρηνικό και στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Υπό τη διοίκηση του «Ιβάν Μορντίσκο», διαφωνούντες της οργάνωσης EMC-FARC ενώθηκαν τους τελευταίους μήνες με άλλα τρία «μέτωπα» διαφωνούντων εκτός της Κακετά, προπυργίου των ανταρτών ιστορικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ετοιμάζονται να οργανώσουν τις επόμενες ημέρες «μαζική πολιτική εκδήλωση» στην Κακετά, για να εξηγήσουν δημόσια τι συνεπάγεται η συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στην εξουσία από το καλοκαίρι του 2022, ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, φιλοδοξεί να επιτύχει «απόλυτη ειρήνη», με μια διαδικασία που θα οδηγήσει στον αφοπλισμό και στη διάλυση οργανώσεων αριστερών ανταρτών, ακροδεξιών ταγμάτων και συμμοριών, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα.

Βρίσκονται σε εξέλιξη από πέρυσι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση ELN, χωρίς όμως να έχει κηρυχθεί ως τώρα αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

Πηγή