Ειδήσεις

Αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων καταρρίφθηκε στο Χαρτούμ

Καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό των ενόπλων δυνάμεων καταρρίφθηκε χθες Τρίτη ενώ επιχειρούσε στους αιθέρες της πρωτεύουσας του Σουδάν, όπου οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί με βαρύ πυροβολικό συνεχίζουν να μαίνονται, ανέφεραν κάτοικοι του Χαρτούμ.

«Είδαμε τους χειριστές να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και να πέφτουν με αλεξίπτωτα καθώς το αεροσκάφος έκανε βουτιά προς το έδαφος», εξήγησε κάτοικος του βόρειου τμήματος της μεγαλούπολης.

Πηγή προσκείμενη στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αυτούς.

Οι ΔΤΥ διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «τον πιλότο» του αφού προσεδαφίστηκε, ενώ κατηγόρησαν τον στρατό πως διαπράττει «σφαγές» στην περιοχή του Χαρτούμ.

Την 15η Απριλίου ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto αρχηγό του κράτους του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον υπαρχηγό της χούντας που μεταμορφώθηκε σε ορκισμένο εχθρό του πρώτου.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 3.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2,8 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν είτε σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή σε πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κάτοικος της Ομντουρμάν, βόρειου προαστίου της πρωτεύουσας, έκανε λόγο χθες για «σφοδρές μάχες με τη χρήση όπλων διαφόρων τύπων». Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν «αεροπορικά πλήγματα» κοντά «στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης», εναντίον του οποίου οι ΔΤΥ εξαπέλυσαν έφοδο αυτή την εβδομάδα.

Στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, κάτοικοι ανέφεραν πως επίσης μαίνονταν μάχες με πολυβόλα.

Ο στρατός εξάλλου χρησιμοποίησε «ρουκέτες και βαρύ πυροβολικό» για να πλήξει βάσεις των ΔΤΥ στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε αυτόπτης μάρτυρας. Σπίτια υπέστησαν ζημιές και πολίτες διακομίστηκαν εσπευσμένα σε ένα από τα λιγοστά νοσοκομεία που παραμένουν σε λειτουργία, συμπλήρωσε άλλος.

Στο Χαρτούμ, όπως και στη δυτική αχανή περιοχή Νταρφούρ, οι εχθροπραξίες μαίνονται σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι δρόμοι είναι σπαρμένοι πτώματα και σπίτια χτυπήθηκαν επανειλημμένα από πυραύλους και οβίδες, καταγγέλλουν πολίτες.

Οι κάτοικοι, σε διασταυρούμενα πυρά, έχουν βρεθεί ταυτόχρονα αντιμέτωποι με φοβερές ελλείψεις –τρεχούμενου νερού, τροφίμων, ρεύματος, φαρμάκων…– τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

Πηγή