Χρήση σκληρού δίσκου στο 100% στα Windows 10
05 Apr Windows 10 – Χρήση σκληρού δίσκου στο 100%

Posted at 14:18h
in PC
by Soustas

Έχεις μήπως διαπιστώσει ότι ο υπολογιστής σου αργεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία. Η επιφάνεια εργασίας των Windows 10 κολλάει συχνά, χωρίς να τρέχεις κάποιο βαρύ πρόγραμμα; Πολύ πιθανόν να αντιμετωπίζεις και εσύ ένα πολύ συχνό φαινόμενο των Windows 10 που φυσικά είναι η χρήση σκληρού δίσκου στο 100%. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλες οι δυσλειτουργίες που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να επιλύσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα, αρκεί πρώτα να σιγουρευτείς για την αιτία του προβλήματος.

Πώς να διαπιστώσεις αν η χρήση του σκληρού δίσκου είναι στο 100%

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος και αν όντως το πρόβλημα είναι στην χρήση του σκληρού δίσκου στο 100%. Η διαδικασία για να το ελέγξετε είναι αρκετά εύκολη, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε Ctrl+Alt+Del. Στη συνέχεια επιλέγεις την διαχείριση εργασιών. Όπως θα δείτε και στην φωτογραφία παρακάτω, στην Τρίτη στήλη εμφανίζετε η χρήση του σκληρού δίσκου των Windows 10. Εάν διαπιστώσεις ότι ο σκληρός σου δίσκος δουλεύει στο 100%, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.


Έλεγχος Σκληρού Δίσκου στα Windows 10

Το πρώτο βήμα στο οποίο θα πρέπει να προβείς και που σε αρκετές περιπτώσεις επιδιορθώνει το πρόβλημα της χρήσης του σκληρού στο 100% είναι η ανάλυση του δίσκου. Αφού εντοπίσεις τον σκληρό δίσκο στην εξερεύνηση αρχείων, κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις τις ιδιότητες. Στην καρτέλα Εργαλεία είναι διαθέσιμος ο έλεγχος του σκληρού σου δίσκου (βλέπε την παρακάτω φωτογραφία).

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος είναι πολύ πιθανόν να διαπιστώσει το πρόβλημα και να προτείνει την επιδιόρθωσή του. Πιθανόν να χρειαστεί επανεκκίνηση του υπολογιστή σου. Εάν δεν επιδιορθώθηκε το πρόβλημα θα πρέπει να συνεχίσεις στην επόμενη λύση.

Εντοπισμός αιτίας για την χρήση σκληρού δίσκου στο 100%

Αφού ο έλεγχος του σκληρού δίσκου δεν επιδιόρθωσε το πρόβλημα, θα χρειαστεί μια  περαιτέρω αναζήτηση της αιτίας, ή της εφαρμογής καλύτερα που δημιουργεί την τεράστια χρήση του σκληρού σου δίσκου. Ανοίγοντας πάλι την διαχείριση εργασιών, μπορείς να δεις λεπτομερώς όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται και ποια από αυτές καταναλώνει τον μεγαλύτερο ποσοστό του δίσκου. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές που προκαλούν τεράστια κατανάλωση των πόρων του σκληρού δίσκου στα Windows 10 είναι:

Το Windows update
Windows Search
Το superfetch
Η υπηρεσία Diagnostic Tracking (DiagTrack)
Το Skype
Windows 10 Update

Αν το πρόβλημα προκαλείται από το Windows update τότε καλό θα ήταν να κλείσεις όλες τις περιττές εφαρμογές. Στη συνέχεια πρέπει να προβείς στην ενημέρωση των windows 10. Αφού επανεκκινήσεις τον υπολογιστή σου πολύ πιθανόν το πρόβλημα να έχει επιλυθεί.

Αναζήτηση των Windows, superfetch ή DiagTrack

Αν ο ένοχος για την χρήση σκληρού δίσκου στο 100% είναι μία από τις τρεις αυτές υπηρεσίες, τότε μπορείς εύκολα να τις απενεργοποιήσεις χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών CMD των Windows. Αφού γράψετε «cmd» στην αναζήτηση των windows, κάνε δεξί κλικ στην γραμμή εντολών και τρέξε την εφαρμογή σαν διαχειριστής. Οι εντολές που θα πρέπει να γράψεις για την απενεργοποίηση των τριών αυτών εφαρμογών είναι:

exe stop “Windows search”
exe stop superfetch
α) sc config “DiagTrack” start= disabled β) sc stop “DiagTrack”
Χρήση σκληρού δίσκου στο 100% εξ’ αιτίας του Skype

Έχουν γίνει αρκετές αναφορές ότι η εφαρμογή του Skype απαιτεί αρκετούς πόρους του συστήματος με αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετό ποσοστό του σκληρού δίσκου. Αν και σε εσένα το πρόβλημα οφείλετε στην συγκεκριμένη εφαρμογή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τερματίσεις οποιαδήποτε λειτουργία βρίσκεται σε εξέλιξη. Και φυσικά να απενεργοποιήσεις οποιαδήποτε υπηρεσία του προγράμματος τρέχει κατά την έναρξη του υπολογιστή σου. Έτσι όταν δεν χρησιμοποιείς την εφαρμογή δεν θα σου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Έλεγχος υπολογιστή για ιούς και κακόβουλο λογισμικό

Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν επιδιόρθωσε την χρήση σκληρού δίσκου στο 100% τότε είναι πολύ πιθανόν τα Windows 10 που χρησιμοποιείς να έχουν προσβληθεί από κάποιον ιό ή κακόβουλο λογισμικό. Καλό θα ήταν λοιπόν να πραγματοποιήσεις έναν πλήρη έλεγχο με το antivirus καθώς και με κάποιο antimalware.

Καθαρισμός του υπολογιστή για συνολική αύξηση της απόδοσης

Ένας καθαρισμός του υπολογιστή σου σε βάθος, είναι πολύ πιθανόν όχι μόνο να επιλύσει το την χρήση σκληρού δίσκου στο 100% αλλά να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την συνολική απόδοση των Windows 10.

 

Διαβάστε επίσης: Καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις από την TP-Link

 

Συγγραφή άρθρων και κειμένων

Like this:

Like Loading…Source link