Ειδήσεις

Χιλιάδες τουρίστες αποκλείστηκαν στο Κούσκο και το Μάτσου Πίτσου λόγω των ταραχών


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, 01:18

Σχεδόν 5.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στην πόλη Κούσκο λόγω των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Περού, ανέφερε την Παρασκευή ο δήμαρχος της τουριστικής πόλης Μάτσου Πίτσου.

«Έχουμε 5.000 τουρίστες μπλοκαρισμένους στο Κούσκο. Βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν οι πτήσεις», είπε ο Ντάργουιν Μπάκα, ο δήμαρχος του γειτονικού Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια.

Την Παρασκευή, το αεροδρόμιο του Κούσκο παρέμεινε κλειστό. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη είναι αποκλεισμένοι και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί.

Το διεθνές αεροδρόμιο Αλεχάντρο Βελάσκο Αστέτε του Κούσκο, το τρίτο μεγαλύτερο στο Περού, είναι κλειστό από τη Δευτέρα, αφού διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα και οι κινητοποιήσεις στην πόλη συνεχίζονταν. Στο διάστημα αυτό, στο Μάτσου Πίτσου, περίπου 200 τουρίστες –κυρίως Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι– αναγκάστηκαν να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια και ακολούθησαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Ολανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.

Το τρένο που συνδέει την πέτρινη ακρόπολη με το Κούσκο, την κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, είναι το μοναδικό σύγχρονο μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να πάει μέχρι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού.

Στο Άγουας Καλιέντες, ένα χωριό φωλιασμένο στην κοιλάδα, στη βάση του Μάτσου Πίτσου, περιμένουν επίσης δεκάδες τουρίστες για να φύγουν. «Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα φτάσουν στο Κούσκο και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

Στις ταραχές που σημειώνονται από τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την καθαίρεση του Καστίγιο επειδή προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο, έχουν σκοτωθεί 18 άνθρωποι.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, 01:19

Πηγή