Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας υπουργείου Εσωτερικών και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

… σχετικά με θέματα πρόληψης της ανιθαγένειας και κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας

Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, και η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στη συνέχιση της συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ζητήματα κτήσης ιθαγένειας από πρόσφυγες και ανιθαγενείς, καθώς και σε θέματα πρόληψης και μείωσης της ανιθαγένειας μέσα από νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες. Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς και η παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης στους παραπάνω τομείς.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει μία σύγχρονη, αξιοκρατική, δίκαιη και απολύτως διαφανή διαδικασία πολιτογράφησης, εναρμονισμένη πλήρως με τις διαδικασίες που έχουν θεσπίσει οι δυτικές κοινωνίες. Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη διευκόλυνση των ανιθαγενών να αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια.

Η Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Maria Clara Martin δήλωσε: «Για τους ανθρώπους χωρίς καμία ιθαγένεια, που είναι αόρατοι στην ουσία, η πολιτογράφηση είναι μια διαδικασία που τους επιτρέπει να γίνουν πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για τους πρόσφυγες, το να γίνουν πολίτες της χώρας στην οποία βρήκαν προστασία, είναι το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης διαδικασίας ένταξης, ενώ με αυτόν τον τρόπο η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την όρεξη, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για την εξάλειψη της ανιθαγένειας και είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας επεσήμανε από την πλευρά του ότι έχει ήδη συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας και η Ύπατη Αρμοστεία έχει επιλέξει τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ώστε να παρουσιάσει το νέο σύστημα πολιτογράφησης σε τρίτες χώρες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής.

The post Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας υπουργείου Εσωτερικών και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ appeared first on Enimerosi24.

Πηγή