Ειδήσεις

Υπέκυψε Ουκρανή συγγραφέας που είχε τραυματιστεί στον βομβαρδισμό εστιατορίου στο Κραματόρσκ

Η Ουκρανή συγγραφέας Βικτόρια Αμαλίνα, η οποία είχε τραυματιστεί την Τρίτη σε ρωσικό πλήγμα σε εστιατόριο στην πόλη Κραματόρσκ (ανατολικά), υπέκυψε προχθές Σάββατο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Σας ενημερώνουμε ότι η συγγραφέας Βικτόρια Αμαλίνα απεβίωσε την 1η Ιουλίου στο νοσοκομείο Μέτσνικοφ της Ντνίπρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ PEN Ukraine, η οποία προωθεί την ελευθερία της έκφρασης και τη λογοτεχνία στην Ουκρανία.

«Ο θάνατός της προκλήθηκε από τραύματα ασύμβατα με τη ζωή που υπέστη κατά τον βομβαρδισμό» της Ρωσίας στο εστιατόριο στο Κραματόρσκ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ανακοινώνουμε αυτή την είδηση αφού όλα τα μέλη της οικογένειάς της ενημερώθηκαν και με τη συγκατάθεσή τους», συμπλήρωσε.

 

⚡️PEN Ukraine: Writer Victoria Amelina dies following Kramatorsk strike.

The writers’ association PEN Ukraine said in a statement that Ukrainian writer and war crimes researcher Victoria Amelina died on July 1 after being critically injured in a Russian missile strike on… pic.twitter.com/QgfcTMmnxA


— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 2, 2023

Η 37χρονη Ουκρανή συγγραφέας τραυματίστηκε βαριά κατά τη διάρκεια δείπνου στο εστιατόριο Ria Pizza, δημοφιλές μεταξύ των στρατιωτικών, δημοσιογράφων και άλλων, και διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Ντνίπρο με «πολλαπλά κατάγματα στη βάση του κρανίου», ανέφερε ο νευροχειρουργός Βιτάλι Σαβένκοφ.

Η λογοτέχνης βρισκόταν μαζί με τρεις προσωπικότητες από την Κολομβία, που υπέστησαν ελαφριά τραύματα.

Ο θάνατος της συγγραφέα αυξάνει στους 13 νεκρούς τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων του ρωσικού πλήγματος στο εστιατόριο στο Κραματόρσκ.

Δημιουργός μυθιστορημάτων που έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, η συγγραφέας, γεννημένη στη Λβιβ, είχε «επεκτείνει τη δουλειά της πέραν της λογοτεχνίας» μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, «κατέγραφε ρωσικά εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της η PEN Ukraine.Πηγή