Το TPLF κατηγορεί τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας πως βομβάρδισε αμάχους με UAV


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, 05:44

Ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας εξαπέλυσε νέα αεροπορική επίθεση εναντίον της βόρειας επαρχίας Τιγκράι, κατήγγειλε εκπρόσωπος του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) χθες Κυριακή, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Ο εκπρόσωπος του TPLF Γκετάτσου Ρέντα ανέφερε μέσω Twitter ότι τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού επιτέθηκε σε κατοικημένη περιοχή στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της Τιγκράι, περί τη 01:00 χθες Κυριακή (τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

«Είναι πλέον χαρακτηριστική μέθοδος» του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ να «βάζει στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές στην Τιγκράι οποτεδήποτε οι δυνάμεις του υφίστανται βαριά ήττα στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Μετώπου.

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Αντίς Αμπέμπα. Ωστόσο οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αρκετούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον βορρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας υπάρχει πλέον κίνδυνος να πέσει στα χέρια των ανταρτών. Οι αρχές στην Αντίς Αμπέμπα κάλεσαν τους πολίτες της να προετοιμαστούν για να την υπερασπίσουν.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, ο Τζέφρι Φέλτμαν, βρισκόταν στην αιθιοπική πρωτεύουσα ως το Σάββατο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει δεσμεύσεις πως θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Το TPLF κυβερνούσε την Αιθιοπία για 25 χρόνια προτού περάσει στην αντιπολίτευση όταν ο Άμπι Άχμεντ εξελέγη πρωθυπουργός το 2018. Διατήρησε και εδραίωσε την εξουσία του στην Τιγκράι.

Όμως η διένεξη ανάμεσα στην Αντίς Αμπέμπα και τη Μεκέλε, ειδικά μετά την αναβολή των εθνικών εκλογών με την επίκληση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οδήγησε στο ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης. Κατηγορώντας το TPLF ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού, ο πρωθυπουργός διέταξε τις δυνάμεις του να ανατρέψουν την τοπική κυβέρνηση στην Τιγκράι, που είχε στήσει κάλπες ενάντια στις επιθυμίες του.

Παρότι ο Άμπι Άχμεντ ανακοίνωνε ότι οι επιχειρήσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2020 τερματίστηκαν νικηφόρα για τον ομοσπονδιακό στρατό μέσα στον μήνα, οι εχθροπραξίες δεν σταμάτησαν και το καλοκαίρι ο ρους του πολέμου άλλαξε δραματικά, σε βάρος των ομοσπονδιακών δυνάμεων.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, 05:44

Πηγή