Τεχνολογία

Το Facebook και το Instagram θα άρει την απαγόρευση του γυμνού στήθους


19 Jan Το Facebook και το Instagram θα άρει την απαγόρευση του γυμνού στήθους

Posted at 13:16h
in INTERNET, TECH STUFF
by Soustas

Το Facebook και το Instagram θα επιτρέψουν στους τρανσέξουαλ και τους μη δυαδικούς χρήστες να προβάλλουν το γυμνό τους στήθος – αλλά οι γυναίκες που γεννήθηκαν γυναίκες και επιθυμούν να “απελευθερώσουν τη θηλή” δεν έχουν τύχη, σύμφωνα με το συμβουλευτικό συμβούλιο της Meta.

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta – ένα ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αποκαλέσει “ανώτατο δικαστήριο” της εταιρείας για τις πολιτικές συγκράτησης περιεχομένου και λογοκρισίας – διέταξε το Facebook και το Instagram να άρουν την απαγόρευση των εικόνων γυμνόστηθων γυναικών για όσους προσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ ή μη δυαδικοί, δηλαδή δεν θεωρούν τον εαυτό τους ούτε ως αρσενικό ούτε ως θηλυκό.

“Η ίδια εικόνα με θηλές που παρουσιάζουν γυναίκες θα απαγορευόταν αν αναρτηθεί από μια cisgender γυναίκα, αλλά θα επιτρεπόταν αν αναρτηθεί από ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό”, σημείωσε το συμβούλιο στην απόφασή του.

Το hashtag #FreetheNipple απέκτησε δυναμική μετά την απαγόρευση από το Facebook εικόνων που είχαν αναρτηθεί από ένα μη δυαδικό ζευγάρι.
Το Facebook και το Instagram είναι πιθανό σύντομα να άρουν την απαγόρευση για τις γυμνόστηθες γυναίκες.
ullstein bild via Getty Images

Ένα “cisgender” άτομο είναι όποιος ταυτίζεται με το φύλο ή το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Η απόφαση αποτελεί νίκη για το κίνημα #FreeTheNipple, το οποίο απαίτησε από τις εταιρείες τεχνολογίας να επιτρέπουν εικόνες με γυναικεία στήθη.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, το κίνημα #FreeTheNipple έχει απαιτήσει από τις εταιρείες τεχνολογίας να επιτρέπουν εικόνες των γυναικείων στήθων.
NurPhoto μέσω Getty Images
Το συμβούλιο επικαλέστηκε μια πρόσφατη απόφαση να ανατρέψει την απαγόρευση δύο αναρτήσεων στο Instagram από ένα ζευγάρι που περιγράφει τους εαυτούς του ως τρανσέξουαλ και μη δυαδικό, το οποίο πόζαρε τόπλες αλλά κάλυπτε τις θηλές του – μόνο και μόνο για να επισημανθεί η ανάρτηση από άλλους χρήστες.

Η Meta απαγόρευσε την εικόνα, αλλά το ζευγάρι κέρδισε την έφεσή του και η φωτογραφία αποκαταστάθηκε στο διαδίκτυο.

Η Meta θα βασίζεται σε “ανθρώπινους κριτές”, οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή να “αξιολογούν γρήγορα τόσο το φύλο ενός χρήστη, καθώς αυτή η πολιτική ισχύει για τις “γυναικείες θηλές”, όσο και την ταυτότητα φύλου του”, ανέφερε το συμβούλιο.

Η προτεινόμενη αλλαγή αποτελεί απάντηση σε καταγγελίες ότι η παλιά πολιτική έκανε διακρίσεις εις βάρος χρηστών με ρευστό φύλο.

Το συμβούλιο πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν “πρόσθετες εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις θηλές και βασίζονται σε πλαίσια διαμαρτυρίας, τοκετού, μετά τον τοκετό και θηλασμού, τις οποίες δεν εξέτασε εδώ, αλλά πρέπει επίσης να αξιολογηθούν”.

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στην εφημερίδα The Post: “Χαιρετίζουμε την απόφαση του συμβουλίου σε αυτή την περίπτωση”.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Meta έκρινε ότι η παλιά πολιτική αποκλεισμού του γυναικείου στήθους αποτελούσε διάκριση για τα άτομα με ρευστό φύλο.
Το Συμβούλιο Εποπτείας της Meta αποφάνθηκε ότι η παλιά πολιτική αποκλεισμού του γυναικείου στήθους αποτελούσε διάκριση για τα άτομα με ρευστό φύλο.
dpa/picture alliance via Getty Images
“Είχαμε επαναφέρει αυτό το περιεχόμενο πριν από την απόφαση, αναγνωρίζοντας ότι δεν έπρεπε να είχε κατέβει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος για την ανάρτηση του αμερικανικού ζευγαριού.

“Αξιολογούμε συνεχώς τις πολιτικές μας για να βοηθήσουμε να κάνουμε τις πλατφόρμες μας ασφαλέστερες για όλους”.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις υπεράσπισης των LGBTQ+ σε μια σειρά από θέματα και βελτιώσεις των προϊόντων”.

Το Facebook έχει κατηγορηθεί τα προηγούμενα χρόνια για υπερσεξουαλικοποίηση του στήθους.

Το 2013, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης κατέβασε αποσπάσματα από ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Free the Nipple” σχετικά με το κίνημα για να επιτραπεί το γυναικείο γυμνό στήθος στο κοινό.

Το Facebook και το Instagram είναι πιθανό σύντομα να άρουν την απαγόρευση των γυμνόστηθων γυναικών.
Το hashtag #FreetheNipple απέκτησε δυναμική αφού το Facebook απαγόρευσε εικόνες που δημοσιεύτηκαν από ένα μη δυαδικό ζευγάρι.
NurPhoto μέσω Getty Images
Η ταινία απέκτησε κοινό και υποστηρίχθηκε από διασημότητες όπως η Miley Cyrus, η Rumer Willis, η Cara Delevingne και ο Nico Tortorella.

Ο Michel R. Huff, ένας δικηγόρος με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος ήταν παλαιότερα λεσβία και ο οποίος έχει μετατραπεί σε άνδρα, υποστηρίζει ότι η νέα πολιτική της Meta συνιστά παραβίαση της ρήτρας ίσης προστασίας σύμφωνα με τη δέκατη τέταρτη τροπολογία.

“Τα στήθη των γυναικών Cis έχουν σεξουαλικοποιηθεί. Ωστόσο, τα στήθη δεν είναι σεξουαλικά αντικείμενα. Είναι για να ταΐζουν παιδιά, ο αρχικός σκοπός των μαστών”, δήλωσε η Huff στην The Post. “Όταν εξισορροπούμε τα συμφέροντα των ίσων δικαιωμάτων οποιουδήποτε έναντι των πιθανών λάγνων εκρήξεων κάποιου άλλου, τα ατομικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να υπερισχύουν, αλλιώς αντιμετωπίζουμε μια ολισθηρή πορεία προς τη μείωση άλλων νομικών προστασιών”.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Πηγή