Τεχνολογία

Ο Bezos μηνύει τη NASA για τη συμφωνία με την SpaceX του Elon Musk

Η εταιρεία του πρώην αφεντικού της Amazon είπε ότι υπήρχαν «θεμελιώδη ζητήματα» σχετικά με τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την άδικη.

Η διαμάχη πηγάζει από την απόφαση να παραχωρηθεί το σχετικό συμβόλαιο σε μία εταιρεία, όχι σε δύο όπως αναμενόταν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στην αγωγή αναφέρεται πως συνεχίζει να πιστεύει ότι χρειάζονται δύο πάροχοι για την κατασκευή του συστήματος προσγείωσης, το οποίο θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης από το 2024.

Κατηγορεί επίσης τη NASA για «παράνομη και ακατάλληλη αξιολόγηση» των προτάσεών κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ζητήματα που εντοπίστηκαν και τα αποτελέσματά πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί μια ασφαλής επιστροφή στη Σελήνη για την Αμερική», δήλωσε η Blue Origin.

Η Kathy Lueders από την NASA παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός της διαστημικής υπηρεσίας την απέκλειε από την επιλογή δύο εταιρειών. Αυτό έγινε αφού το Κογκρέσο της χορήγησε μόνο 850 εκατομμύρια δολάρια, από τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε για το έργο.

Τον Ιούλιο, ο κBezos προσφέρθηκε να καλύψει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έξοδα της nasa προκειμένου να επανεξεταστεί Η σύμβαση, αλλά αυτό απορρίφθηκε.

Πηγή: epixeiro.gr

Πηγή