Ειδήσεις

Τα κράτη-μέλη έχουν δικαίωμα να κατασκευάσουν φράχτη στα σύνορα τους


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, 22:38

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατασκευάσουν φράχτες για να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά δεν θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η Ίλβα Γιόχανσον, η οποία μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, είναι οι αποδέκτες της επιστολής 12 χωρών της ΕΕ που ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, απάντησε: «Δεν το νομίζω. Στο νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, η Κομισιόν έχει βάλει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ που πρέπει να υιοθετηθούν πριν γίνουν νέες προτάσεις, δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κονδύλια της ΕΕ είναι περιορισμένα». «Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που υιοθέτησε το Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε την περικοπή των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και για την εξωτερική δράση», είπε η Γιόχανσον.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατική απειλή από το Αφγανιστάν, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων είπε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο η Αλ Κάιντα να ανακάμψει στο Αφγανιστάν. «Εκτιμώ ότι το επίπεδο συναγερμού δεν είναι αρκετά υψηλό. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν από το Αφγανιστάν έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και έχουν καταγραφεί. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια», δήλωσε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, 22:42

Πηγή