Ειδήσεις

Περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021, 22:59

Περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών, σε ένα μεγάλο φυσικό δρυμό στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν σήμερα οι αρμόδιοι της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων.

«Μέχρι τώρα 2.000 γερανοί πέθαναν και εκτιμάται ότι 10.000 έχουν προσβληθεί» σύμφωνα με τον Οχάντ Χατσόφε, έναν ορνιθολόγο της Υπηρεσίας αυτής.

«Υπολογίζουμε ότι το ένα πέμπτο του πληθυσμού των γερανών στο Ισραήλ έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών», εξήγησε ο Ούρι Νάβεχ, ο αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος της Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων. Κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα στο Ισραήλ «αλλά φέτος είναι περισσότερα» και ο αριθμός των πουλιών που πέθαναν από την Δευτέρα είναι «πρωτοφανής».

Από τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 γερανοί σταματούν για να ξεκουραστούν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην κοιλάδα Χούλα, στα βόρεια. Περίπου 40.000 ξεχειμωνιάζουν εκεί και από τον Μάρτιο φεύγουν για να επιστρέψουν στις ζώνες αναπαραγωγής τους.

Σε αγροτικές κοινότητες του βόρειου Ισραήλ έχουν εντοπιστεί και άλλες εστίες της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, κυρίως σε πουλερικά. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται η πώληση αυγών από αυτά τα πτηνοτροφεία. Θα ληφθούν μέτρα για την εισαγωγή αυγών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις.

Μολονότι ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι αμελητέος, το στέλεχος H5N1 μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν προσβάλει ανθρώπους. «Είναι μοιραίο για το 36-50% των ανθρώπων που θα προσβληθούν», εξήγησε ο Χατσόφε.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021, 23:00

Πηγή