Ειδήσεις

Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η εγκατάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, 16:30

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την έξαρση της πανδημίας και από το κύμα ακρίβειας συζήτησε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης πώς «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η εγκατάλειψη στην τύχη τους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας και στα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της ακρίβειας, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους».

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέκρινε τη κυβέρνηση πώς αδιαφορεί για την σοβαρή μείωση του τζίρου τους και ιδιαίτερα στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Ζήτησε να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και εν συνεχεία καθορισμός του από τις διαπραγματεύσεις των ίδιων των κοινωνικών εταίρων.

Επεσήμανε ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Δεν είναι όμως δυνατόν οι αρμόδιες κρατικές αρχές να μην έχουν την κύρια ευθύνη των ελέγχων, να μην υπάρχει ο στοιχειώδης διάλογος με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων πριν ανακοινωθούν τα μέτρα που τους αφορούν», σημείωσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για να μην προκύψουν μαζικά λουκέτα-κυρίως στην εστίαση και στο λιανεμπόριο. Είναι τα εξής:

– Να μην επιστραφούν οι «επιστρεπτέες προκαταβολές» τουλάχιστον μέχρι ένα ύψος (κάτι που ενισχύει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις)

– Να υπάρξει γενναία ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη σε δημόσιο και εφορίες και σημαντικό «κούρεμα» για τους συνεπείς.

– Να περιληφθούν και οι επιχειρήσεις, στα μέτρα ενίσχυσης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

– Να επαναληφθούν τα μέτρα για την επιδότηση ενοικίου.

– Να υπάρξει πρόβλεψη για να μην ασκηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος του λιανεμπορίου από μεγαλύτερες επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα και super market).

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγ. Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής και ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστας Δαμίγος. Επίσης συμμετείχαν ο αρμόδιος της Κ.Ο. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης, ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Απόστολος Πόντας και ο γραμματέας του Τομέα Μικρομεσαίων Στέφανος Κομνηνός.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, 16:30

Πηγή