Ειδήσεις

Ο πρόεδρος Ουαταρά απένειμε χάρη στον προκάτοχό του


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022, 04:48

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι προσέφερε «προεδρική χάρη» στον επί χρόνια αντίπαλό του, τον Λοράν Γκμπαγκμπό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συμφιλίωσης με τους προκατόχους του ενόψει των εκλογών του 2025.

Ο Γκμπαγκμπό, πρόεδρος της αφρικανικής χώρας από το 2000 μέχρι το 2011, επέστρεψε πέρυσι από τη Χάγη έχοντας αθωωθεί το 2019 για την κατηγορία περί «εγκλημάτων πολέμου» σχετικά με τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο που πυροδότησε η άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του στις εκλογές του 2010.

Στην πατρίδα του αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών, μετά την καταδίκη του το 2019 για την υπόθεση της ένοπλης ληστείας στην κεντρική τράπεζα του Αμπιτζάν κατά την μετεκλογική περίοδο. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή, υπέγραψα διάταγμα για τη χορήγηση προεδρικής χάρης στον Λοράν Γκμπαγκμπό», ανέφερε ο Ουαταρά σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος ενόψει της σημερινής 62ης επετείου από την ανεξαρτησία της Ακτής Ελεφαντοστού.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ζήτησε να «ξεπαγώσουν» οι λογαριασμοί του Γκμπαγκμπό και να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά για την ισόβια προεδρική αποζημίωση που προβλέπεται.

Η απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη σπάνια συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο οι Αλασάν Ουαταρά, Λοράν Γκμπαγκμπό και Ανρί Κονάν Μπεντιέ. Πρόκειται για τους τρεις πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ακτής Ελεφαντοστού τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Μπεντιέ διετέλεσε πρόεδρος από το 1993 μέχρι το πραξικόπημα του 1999.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό κυβέρνησε από το 2000 μέχρι την ήττα από τον Ουαταρά στις εκλογές του 2010. Όμως η άρνηση του Γκμπαγκμπό να αναγνωρίσει την εκλογική του ήττα πυροδότησε εμφύλιο πόλεμο, κατά τον οποίο περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προτού τελικά οι προσκείμενοι στον Ουαταρά αντάρτες θέσουν το Αμπιτζάν (τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) υπό τον έλεγχό τους.

Επί των ημερών του Ουαταρά στην προεδρία, η Ακτή Ελεφαντοστού έχει γνωρίσει σχετική σταθερότητα. Ωστόσο, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά την εκλογική περίοδο του 2020, όταν διεκδίκησε μια τρίτη προεδρική θητεία, την οποία χαρακτήρισαν «αντισυνταγματική» οι Γκμπαγκμπό και Μπεντιέ.

Ο πρόεδρος Ουαταρά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει εάν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία το 2025. Είχε πει ότι θα ήθελε να αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτούν πως θα πράξουν το ίδιο οι Γκμπαγκμπό και Μπεντιέ. Οι δύο πρώην πρόεδροι δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή