Ειδήσεις

Ο Ναβάλνι διερωτάται γιατί θεωρείται εκείνος μεγαλύτερη απειλή για το Κρεμλίνο από την Wagner


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, 01:24

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για εξτρεμισμό και κινδυνεύει να παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή για δεκαετίες, διερωτάται σήμερα για ποιόν λόγο ο ίδιος αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη απειλή για το Κρεμλίνο από ό,τι οι μισθοφόροι της Wagner, επικαλούμενος την πρόσφατη ανταρσία τους.

Σε μήνυμά του, που ανήρτησαν στο Twitter συνεργάτες του, ο Ναβάλνι αναφέρει ότι από την 1η Ιουνίου δεν του έχει επιτραπεί να ακούει ραδιόφωνο ή να συνομιλεί με άλλους. Ως εκ τούτου, νόμιζε πως οι δικηγόροι του έκαναν πλάκα όταν τον ενημέρωσαν – πριν από ακόμη μια εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου – για την πρόσκαιρη ανταρσία των μισθοφόρων του Πριγκόζιν εναντίον της ηγεσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κατά την οποία χιλιάδες μαχητές της Wagner ξεκίνησαν πορεία προς τη Μόσχα, φθάνοντας σχεδόν 200 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

«Ωστόσο, μπήκε η εισαγγελέας στην αίθουσα και συνεχίστηκε η δίκη στην οποία εγώ κατηγορούμαι για σύσταση (εγκληματικής) οργάνωσης με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Πούτιν δια της βίας», υπογραμμίζει ο Ναβάλνι.

«Ακούγοντας πως το ACF (σ.σ. το Ίδρυμά του για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς) αποτελείται από εξτρεμιστές που είναι επικίνδυνοι για τη χώρα, διάβαζα για ρωσικά στρατεύματα που έλαβαν θέσεις στον ποταμό Οκά για να αμυνθούν απέναντι σε άλλη ρωσική ομάδα… Κι ενώ περίμενα από την ίδια την εισαγγελέα να ξεσπάσει σε γέλια και να φωνάξει “Όλα είναι φάρσα, έπρεπε να έβλεπες το πρόσωπό σου, Ναβάλνι!”, εκείνη παρέμεινε απολύτως σοβαρή», συμπλήρωσε.

Ο Ναβάλνι είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσικής ελίτ, την διαφθορά της οποίας έχει καταγγείλει επανειλημμένως. Έχει επίσης κατηγορήσει τον Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας του πολέμου υποφέρουν εκατομμύρια αθώοι.

Επιρρίπτει στον Πούτιν την ευθύνη για την ανταρσία της εταιρίας μισθοφόρων Wagner, στην οποία επέτρεψε να αποκτήσει δύναμη στρατολογώντας βαρυποινίτες με αντάλλαγμα υποσχέσεις για απονομή χάριτος.

«Δεν ήταν η Δύση ή η αντιπολίτευση που κατέρριψε ρωσικά ελικόπτερα εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ήταν το ACF που έφερε τη Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», σημείωσε. «Ήταν ο ίδιος ο Πούτιν… που απένειμε χάρη σε βαρυποινίτες, οι οποίοι ξεκίνησαν για να δολοφονήσουν τον (υπουργό Άμυνας) Σοϊγκού και όποιον άλλον ήθελαν να σκοτώσουν…», συμπλήρωσε ο Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου απειλεί να καταστρέψει τη Ρωσία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, 01:24

Πηγή