Ειδήσεις

Ο Λούλα θα συναντηθεί με Σι Τζινπίνγκ στις 14 Απριλίου στο Πεκίνο


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 04:52

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή 14η Απριλίου στο Πεκίνο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρώτου την Παρασκευή, καθώς χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστεί το ταξίδι του αρχηγού του κράτους την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Λούλα διαγνώστηκε πως είχε παρουσιάσει ήπια πνευμονία.

Ο 77χρονος πρόεδρος της Βραζιλίας θα αναχωρήσει για την Κίνα την 11η Απριλίου. Αναμένεται να τηρήσει το αρχικό του πρόγραμμα, που θα συμπεριλάμβανε την υπογραφή κάπου 20 διμερών συμφωνιών με τον πρόεδρο της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη. Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας.

Σκοπός του ταξιδιού είναι να αναθερμανθούν και να αναβαθμιστούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Μπραζίλια και το Πεκίνο μετά την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία και να επιδιωχθούν νέες κινεζικές επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η επίσκεψη θα γίνει δύο μήνες έπειτα από τη συνάντηση του Λούλα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, καθώς η κυβέρνησή του λέει πως θα ασκήσει πραγματιστική εξωτερική πολιτική και θα επιδιώξει ισορροπημένες σχέσεις με τους δυο σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Βραζιλίας, παρά τις εντάσεις ανάμεσά τους.

Η βραζιλιάνικη προεδρία διευκρίνισε πως ο Λούλα θα επισκεφθεί τη 13η Απριλίου τη Σαγκάη, όπου η Τζίλμα Χουσέφ θα ονομαστεί πρόεδρος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης.

Κατόπιν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Σι, με τον πρωθυπουργό του Λι Τσιανγκ, ενώ έχει επίσης προσκληθεί σε εκδήλωση στην έδρα του κοινοβουλίου, ανέφεραν οι υπηρεσίες του.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 04:52

Πηγή