Ειδήσεις

Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης θα εκτεθεί έξω από τη ρωσική πρεσβεία


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022, 04:09

Ένα κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης μπορεί να εκτεθεί προσωρινά μπροστά από το κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, έκρινε την Τρίτη δικαστήριο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι Αρχές του δημοτικού διαμερίσματος Μίτε του Βερολίνου είναι πλέον υποχρεωμένες να επιτρέψουν σε μια ομάδα να στήσει την έκθεση, η οποία είναι αντίστοιχη εκείνων που οργανώθηκαν στο Κίεβο, με ρωσικά οπλικά συστήματα που καταστράφηκαν στις μάχες.

Λόγω των κανόνων ασφαλείας σχετικά με τα όρια βάρους στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν, που βρίσκεται μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, το άρμα μάχης πιθανότατα δεν θα εκτεθεί ακριβώς μπροστά από το κτήριο. Αλλά το δικαστήριο πρότεινε ένα τμήμα από έναν κοντινό δρόμο απέναντι από την πρεσβεία.

Οι Αρχές του Μίτε είχαν υποστηρίξει ότι θα ήταν ακατάλληλο να εκτεθεί το άρμα μάχης, καθώς πολύ πιθανόν άνθρωποι πέθαναν μέσα σε αυτό. Υποστήριξε επίσης ότι η έκθεση του άρματος μάχης μπορεί να επηρεάσει τις γερμανικές εξωτερικές σχέσεις και πως δεν αποτελεί στην πραγματικότητα τέχνη.

Επιπλέον, επεσήμαναν ότι το θέαμα του άρματος μάχης θα μπορούσε να διαταράξει την κυκλοφορία και να αναστατώσει τους περαστικούς.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι το ερώτημα αν το άρμα μάχης αποτελεί ή όχι τέχνη ήταν άνευ σημασίας. Το πραγματικό ζήτημα, έκρινε, είναι η ελευθερία της γνώμης.

Αποφάνθηκε επίσης ότι η κυκλοφορία δεν θα επηρεαστεί και ότι τα επιχειρήματα όπως αυτό για την εξωτερική πολιτική δεν είναι συναφή. Σημείωσε επίσης ότι το άρμα μάχης αναμένεται να εκτεθεί μόνο για δύο εβδομάδες.

Η έκθεση είναι το πνευματικό τέκνο των Ένο Λένζε και Βίλαντ Γκίμπελ του μουσείου Berlin Story Bunker. Πρώτη φορά πρότειναν την ιδέα αυτή τον Ιούνιο.

Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Αντρέι Μελνίκ έχει υποστηρίξει την ιδέα, λέγοντας ότι θα έκανε τους Γερμανούς να αντικρίσουν τον «βίαιο πόλεμο καταστροφής» που υπομένει η Ουκρανία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022, 04:10

Πηγή