Ειδήσεις

Έντονα ανοδικά άνοιξε η Wall Street



Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μια μερική ανάκαμψη από τη “βουτιά” της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τις τεχνολογικές μετοχές οι οποίες, λόγω της πρόσφατης πτώσης τους, καθίστανται ελκυστικότερες.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 386,72 μονάδων ή 1,15% , με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 50,92 μονάδες ή 1,25%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 194,18 μονάδων ή 1,50%.

Η μετοχή της Apple ανακάμπτει με κέρδη περί το 2%, ενώ οι μετοχές της Amazon, Microsoft και Facebook κερδίζουν άπασες 1%.

Στελέχη της αγοράς παρακολουθούν με ενδιαφέρον το κατά πόσον θα διαμορφωθεί δυναμική ανάκαμψης στον τεχνολογικό κλάδο ή πρόκειται για παροδική αντιστροφή κατεύθυνσης.

Η ισχυρή πτώση της Τετάρτης ήλθε στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει την νομισματική πολιτική της, αυξάνοντας τα επιτόκια.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2008.

Το ράλι των τιμών έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να μετριάσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας και σταδιακά να αυξήσει τα επιτόκια της ώστε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA, ανέφερε ότι αναμένει ότι οι επενδυτές θα “αγοράσουν τη βουτιά”. “Νομίζω ότι ίσως είναι υπερβολικά νωρίς να αποφανθούμε εάν έχει έρθει η ώρα της διόρθωσης. Οι ταύροι θα δώσουν τη μάχη τους ενάντια σε κάτι τέτοιο”, σημείωσε.

Οι επενδυτές φαίνεται έτσι να μην αντιδρούν με πανικό σε ακόμη έναν δείκτη που καταδεικνύει αυξανόμενο πληθωρισμό, με τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο να σημειώνουν άλμα 6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, ο S&P 500 έκλεισε σε ιστορικό υψηλό και χθες, τρεις συνεδριάσεις αργότερα, βρισκόταν άνω του 4% χαμηλότερα», σημειώνει ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην The Leuthold Group.

Ο Dow έχει χάσει από τις αρχές της εβδομάδας 3,4%, ενώ ο Nasdaq έχει υποστεί τις υψηλότερες απώλειες, με 5%.

Το Bitcoin, την ίδια ώρα, έχει χάσει 9% της αξίας του από την ώρα που ο Elon της Tesla ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής για τα ηλεκτρικά οχήματά της.

Η ανακοίνωση ότι ο αγωγός Colonial Pipeline στις ΗΠΑ άρχισε και πάλι τη λειτουργία του στις 5 μ.μ. (ώρα ανατολικών ΗΠΑ) την Τετάρτη κατασίγασε την ανησυχία των επενδυτών για τα προβλήματα παροχής βενζίνης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο αγωγός είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση, η οποία κόστισε πολλές ημέρες διακοπής της λειτουργίας του, πιθανότατα από Ρώσους χάκερς.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow,  27 κινούνται με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Apple, Honeywell International, ενώ απώλειες υφίστανται εκείνες των Amgen, Merck.

Από την αγορά εργασίας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αρχική αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδας καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την κρίση του 2020.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για τα πολιτειακά επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 473.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου από 507.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 490.000.



Source link