Ειδήσεις

Θορυβημένος ο Σολτς με το Qatargate


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 04:34

Συνεχίζεται ο καταιγισμός εκτενών δημοσιευμάτων αλλά και πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία για την υπόθεση Qatargate και την φερόμενη εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού της Εύας Καϊλή, η οποία με ομόφωνη απόφαση καθαιρέθηκε σήμερα το πρωί από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Τρίτη μάλιστα υπήρξε αντίδραση από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς διά του εκπροσώπου του Στέφεν Χέμπεστράιτ, ο οποίος δήλωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι ο καγκελάριος παρακολουθεί «έντονα θορυβημένος» τις εξελίξεις, το γεγονός  «και μόνο ότι κάτι τέτοιο ήταν προφανώς δυνατό να συμβεί».Ο Στέφεν Χεμπεστράιτ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει φυσικά κανείς να «προδικάζει» το αποτέλεσμα των ερευνών, εντούτοις τόνισε ότι πρόκειται για «μια πολύ σοβαρή διαδικασία». Έκανε λόγο για γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν σε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά της υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο ήδη από χθες για ένα «απίστευτο περιστατικό» που θα πρέπει να διαλευκανθεί «χωρίς αν και εφόσον, με την πλήρη αυστηρότητα του νόμου, διότι εν τέλει διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Δεν εκπροσωπούν τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες»

Ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ ζήτησε τον άμεσο αποκλεισμό όλων των εμπλεκόμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας «να διευκρινιστεί το συντομότερο δυνατό το βάθος των διασυνδέσεών τους».

Για τον Κλίνγκμπαϊλ «τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν εκπροσωπούν τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες και πρέπει να εκδιωχθούν από την ευρωομάδα».

Έντονες αντιδράσεις όμως υπήρξαν και στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, με  χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του βουλευτή Κρίστοφ ντε Φρίες στο twitter, o οποίος αναφέρει: «Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι από τον χώρo της σοσιαλδημοκρατίας».

«Εξοργισμένος» από τις αποκαλύψεις δηλώνει και ο Κλάους Βίνερ, επίσης από τους Χριστιανοδημοκράτες, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του μέσω twitter ότι όλα όσα έρχονται στο φως «αμαυρώνουν την εικόνα των καθαρών πολιτικών».

Για «θλιβερά» και «απίστευτα» γεγονότα κάνει λόγο και ο Φιλελεύθερος βουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ενώ ο Ράινχαρντ Μπούτικοφερ από τους Πρασίνους ανέφερ ότι «διεφθαρμένοι άνθρωποι δεν έχουν θέση ως βουλευτές ή ως υπάλληλοι στο Ευρωκοινοβούλιο».

Πηγή: DW

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 04:34

Πηγή