Ειδήσεις

Η Ρωσία ελπίζει να βρεθούν στην Ε.Ε. «υγιή μυαλά» για ειλικρινή διάλογο με τη Λευκορωσία


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, 00:36

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν, και στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Φλοράνς Παρλί και Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επεσήμανε στους Γάλλους ομολόγους του ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πώς στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι στις συνομιλίες με τη Γαλλία δεν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων κατά της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, λέγοντας ότι «ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι είναι βλακεία» να επιβληθούν κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται ότι οι κυρώσεις κατά της Aeroflot είναι βλακεία, και γι’ αυτό τον λόγο το θέμα δεν τέθηκε στις συναντήσεις στο Παρίσι», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, καθώς και την αναγκαιότητα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ένωσης.

«Καταφέραμε στην κυριολεξία στο πόδι να συζητήσουμε, όπως σας είπα αλλά για αρκετή ώρα με τον Σαρλ Μισέλ. Μεταξύ άλλων και για το ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να εξομαλύνουμε την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, αυτό έχω υπόψιν», δήλωσε ο Λαβρόφ. Κατά τη συνομιλία αυτή ο Λαβρόφ δήλωσε ότι είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι η Ρωσία ελπίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν «υγιή μυαλά» τα οποία θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα διεξαγωγής ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου με την Λευκορωσία στα οξυμένα ζητήματα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Παρίσι με τους Γάλλους ομολόγους του, συζήτησαν την κατάσταση στο Μάλι, δηλώνοντας ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Μόσχας σε σχέση με την δραστηριότητα της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ» στην χώρα αυτή. Παράλληλα είπε ότι επισήμαναν στους συνομιλητές τους ότι σύμφωνα με την διακρατική συνεργασία «παρέχουμε στρατιωτικοτεχνική βοήθεια στο Μάλι και βοηθάμε στην οργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του Μάλι».

Το Παρίσι από την πλευρά του έθεσε θέμα παρουσίας των Ρώσων μισθοφόρων στο Μάλι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Φλοράνς Παρλί στην συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού έθεσαν το θέμα της παρουσίας των Ρώσων μισθοφόρων στην περιοχή Σαχέλ της Σαχάρας. Οι Γάλλοι υπουργοί χαρακτήρισαν απαράδεκτη την παρουσία της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ» στην περιοχή Σαχέλ της Σαχάρας, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο γαλλικά υπουργεία σήμερα.

«Οι Γάλλοι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτη η εγκατάσταση μισθοφόρων της εταιρείας «Βάγκνερ» στην περιοχή Σαχέλ της Σαχάρας».


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, 00:36

Πηγή