Ειδήσεις

Η νέα επένδυση της Ford που κάνει ακόμα πιο “πράσινα” τα εργοστάσια της

Η Ford κάνει ένα ακόμα βήμα στο στόχο της για την επίτευξη ουδέτερων αποτυπωμάτων άνθρακα με μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά πάνελ στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Μέχρι το 2035, η Ford έχει δεσμευτεί να διαθέτει μόνο ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων σε όλη την Ευρώπη και στοχεύει σε ανθρακική ουδετερότητα σε όλο το ευρωπαϊκό σύνολο των εγκαταστάσεων και των προμηθευτών της. 

Αυτή η τελευταία πρωτοβουλία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2022, υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια της εταιρείας να εκπληρώσει την δέσμευση της.

Η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, βρίσκεται σε μία μη παραγωγική περιοχή του εργοστασίου και καλύπτει δύο ζώνες ηλιακών συλλεκτών, που είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει κάθε χρόνο 1.400 τύπικα νοικοκυριά. 

Η τρέχουσα παραγωγή των σχεδόν 4.641 MWh ετησίως θα αυξηθεί φέτος το καλοκαίρι κατά 3.762 MWh, που ισοδυναμεί με ενέργεια για 1.100 επιπλέον νοικοκυριών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια θα καταφέρει φέτος να μειώσει σημαντικά τις τρέχουσες απαιτήσεις του σε ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό δίκτυο.

Η Ford επιδιώκει να επεκτείνει τις επιφάνειες των ηλιακών συλλεκτών σε περαιτέρω μη

παραγωγικές εκτάσεις της μονάδας με στόχο να φτάσει στα 10 MW έως το 2024. Μελετάται, επίσης, η δυνατότητα υλοποίησης πιθανών μελλοντικών εγκαταστάσεων ηλιακών συλλεκτών στις στέγες των κτιρίων του εργοστασίου.

Ο Stuart Southgate, director, Sustainable, Environmental & Safety Engineering, Ford Ευρώπης, δήλωσε:

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όλοι συνειδητοποιούμε την ανάγκη χρήσης ανανεώσιμων

πηγών ενέργειας. Καθώς κινούμεθα προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον και απόλυτη ουδετερότητα στις

εκπομπές άνθρακα σε όλο το κατασκευαστικό μας αποτύπωμα, οι επενδύσεις σε καινοτομίες

όπως αυτή η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά πάνελ στη Βαλένθια

δημιουργούν νέα ανανεώσιμη ενέργεια.»

Από την 1 η Ιανουαρίου 2022, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από το εργοστάσιο

της Ford στο Almussafes προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ όλη η ηλεκτρική ενέργεια

που αγοράζεται για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων παραγωγής της εταιρείας σε όλη την

Ευρώπη προέρχεται ήδη κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. 

Η Ford αναζητά διαρκώς τρόπους για να αυξήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φιλοδοξεί να χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρική ενέργεια απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα σε όλη την παραγωγή παγκοσμίως μέχρι το 2035.

Πηγή