Ειδήσεις

«Ευκαιρία για αλλαγή το Παγκόσμιο Κύπελλο»

Η διάσημη σταρ της εθνικής ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μέγκαν Ραπίνο, εξέφρασε την άποψη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, μπορεί να αποτελέσει μια αλλαγή που γίνει παράδειγμα για τον γυναικείο αθλητισμό. 

Κατά την διάρκεια συνέντεξης Τύπου, στην Καλιφόρνια, η 37χρονη μεοσεπιθετικός, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι στόχος είναι το «τρεμπλ» στην διοργάνωση, που θα διεξαχθεί σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου και θα μεταδοθεί σε 34 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο γυναικείος αθλητισμός βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με την Ραπίνο, η οποία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 στην Γαλλία, είχε οδηγήσει την ομάδα της σε έναν αγώνα για ισότητα με την εθνική των ανδρών, ιδίως όσον αφορά στις αμοιβές και τα μπόνους, κερδίζοντας αργότερα την υπόθεση με την αμρικανική ομοσπονδία, να απδέχεται τα σχετικά αιτήματα.

Σ΄αυτό το Μουντιάλ, η FIFA ανακοίνωσε ότι κάθε παίκτρια θα εισπράξει τουλάχιστον 30.000 δολάρια (27.400 ευρώ) και οι νικήτριες 270.000 δολάρια (247.000 ευρώ).

Ως εκ τούτου, η επερχόμενη διοργάνωση φαίνεται να είναι «μια πραγματική ευκαιρία να σπάσουμε το ανώτατο όριο όσον αφορά στον ενθουσιασμό, στα μέσα ενημέρωσης και στους χορηγούς, αλλά και ευρύτερα τις επιχειρήσεις γύρω από αυτό το άθλημα», τόνισε η κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» του 2019 και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι τώρα όλοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γυναικών, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ κακό εάν δεν παρακολουθείτε την διοργάνωση, γιατί χάνετε μια μεγάλη πολιτιστική στιγμή. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον γυναικείο αθλητισμό στον κόσμο και είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα για αλλαγή, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς, η Ραπίνο εκτιμά πως «απομένει να γίνει δουλειά», ενώ αναφερόμενη σε προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παίκτριες από τον Καναδά και την Τζαμαϊκα, επεσήμανε: «Είναι εξοργιστικό. Απλώς δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Αλλά νομίζω ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι σε αυτές τις ομάδες. Θα δείτε το καλύτερο προϊόν στον αγωνιστικό χώρο και αυτό συμβαίνει επειδή οι παίκτριες θα μπορούν να επικεντρωθούν στο παιχνίδι και να προσφέρουν την ψυχαγωγία που θέλουν όλοι».

Πηγή