Ειδήσεις

Επιτροπή του κοινοβουλίου εισηγείται διαδικασία παύσης και παραπομπής σε δίκη του προέδρου Λάσο

Κοινοβουλευτική επιτροπή στον Ισημερινό εισηγήθηκε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο να παυθεί από το αξίωμα και να παραπεμφθεί σε δίκη, εξαιτίας των καταγγελιών για διαφθορά σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Η εισήγηση, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «επίθεση εναντίον της λογικής», είναι το πρώτο βήμα της δυνητικής διαδικασίας.

Η επιτροπή, αποτελούμενη από επτά κοινοβουλευτικούς, που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στην αντιπολίτευση, σχηματίστηκε για να εξετάσει καταγγελίες κατά τις οποίες θέσεις εργασίας και συμβάσεις για την εκτέλεση έργων μοιράζονται από δημόσιες επιχειρήσεις με αντάλλαγμα δωροδοκίες σε πρόσωπα στο περιβάλλον του δεξιού προέδρου Λάσο, πρώην τραπεζίτη.

Η εισήγηση αυτή «εγκρίθηκε με έξι ψήφους υπέρ και μια ψήφο κατά», συνόψισε η πρόεδρος της επιτροπής, η βουλεύτρια της αντιπολίτευσης Βιβιάνα Βελός. Η επιτροπή «εισηγείται ακροάσεις για την παύση και την παραπομπή στη δικαιοσύνη του προέδρου της Δημοκρατίας» Λάσο, διευκρίνισε.

«Όταν χάνεται η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο, δεν υπάρχει άλλο γιατρικό παρά να αλλάξει» η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, συμπλήρωσε η κυρία Βελός.

Η υπηρεσία ενημέρωσης της προεδρίας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο ο υπουργός Προεδρίας Χένρι Κουκαλόν τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό του Ισημερινού πως οι κοινοβουλευτικοί πρέπει να τεκμηριώσουν την εισήγησή τους, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα «παράλογο» και βλέποντας «επίθεση εναντίον της λογικής».

Για να αρχίσει τέτοια διαδικασία, η εισήγηση πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των 137 μελών του κοινοβουλίου του Ισημερινού σε συνεδρίαση της ολομέλειας και κατόπιν να υποβληθεί στον πρόεδρο του σώματος επίσημο αίτημα από κοινοβουλευτικούς. Απαιτείται ακόμη πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η επιτροπή είχε ζυγίσει το εάν και κατά πόσον θα κατηγορούσε τον κ. Λάσο για «προδοσία», αλλά κατέληξε να τον κατηγορήσει για διαφθορά και εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας.

Ο κ. Λάσο έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα επανειλημμένα με το κοινοβούλιο, όπου η παράταξή του δεν διαθέτει πλειοψηφία. Μέλη του σώματος είχαν αποπειραθεί να τον παύσουν και να τον παραπέμψουν σε δίκη και το 2022, κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων διαφόρων οργανώσεων αυτοχθόνων.

Η ισχυρή συλλογικότητα των αυτοχθόνων CONAIE κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον αρχηγό του κράτους να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον πως αθετεί δεσμεύσεις που ανέλαβε και ανακοινώνοντας πως τερματίζει τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, της Petroecuador, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού το σπίτι του ήταν ανάμεσα στις τοποθεσίες που έψαξαν δικαστικοί στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Εισαγγελικοί λειτουργοί έψαξαν επίσης τα γραφεία της προεδρίας.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα.

Πηγή