Ειδήσεις

Δυστυχώς το 4ο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε με έξαρση κρουσμάτων
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021, 17:39

   Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Αυτή τη στιγμή είναι φανερό πως υπάρχει μια επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες» λέει στο zougla.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», Αθηνά Λινού.

«Δυστυχώς έχει ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας»


 «Δυστυχώς έχει ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε έξαρση, η οποία κινείται πολύ γρήγορα. Ελπίζω να κινηθούμε κι εμείς γρήγορα με μέτρα. Στη χώρα μας λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν κάνει τη δεύτερη δόση και έχουν περάσει και 15 ημέρες, την ίδια ώρα που η μεταδοτικότητα του ιού είναι διπλάσια. Και έχουμε μια μεγάλη μεταδοτικότητα μια περίοδο που δεν έχουμε μέτρα» προσθέτει.

 «Ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με το εμβόλιο»

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και εάν είναι λιγότερο θανατηφόρα, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ αναφέρει: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι λιγότερο θανατηφόρα. Ο κορωνοϊός έχει διαφορετική θνητότητα ανάλογα με την ηλικία των ανθρώπων τους οποίους πλήττει. Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων είναι ήδη εμβολιασμένο, τώρα θα πλήξει λιγότερους ηλικιωμένους και περισσότερο νεότερους. Θα έχουμε πρόβλημα και θνητότητας αλλά σε μικρότερο βαθμό. Και είναι πολύ σκληρό να χάνεις έναν άνθρωπο 40 χρόνων σε σχέση με έναν 85 ή 90 ή 93 ετών. Ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος και έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα από το βρετανικό στέλεχος. Γι΄ αυτό πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα. Δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός, αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας».

«Βγάλαμε πολύ νωρίς τις μάσκες, ήταν λάθος»


Ερωτηθείσα σχετικά με τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους, εκτός εάν υπάρχει συνωστισμός, η κα. Λινού είναι σαφής: «Δεν έπρεπε να βγάλουμε τις μάσκες σε υπαίθριους χώρους. Η άρση ήταν πρόωρη και επιμένω, διότι τότε που έγινε ήταν κοντά μας η μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης δεν μπορείς και να καθορίσεις τι είναι συνωστισμός ή να προβλέψεις».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού στο zougla.gr:

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021, 17:39Source link