Ειδήσεις

Γαλλία: Άρχισαν οι συγκεντρώσεις μπροστά από τα δημαρχεία

Άρχισαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων της Γαλλίας, οι οποίες οργανώθηκαν μετά την επίθεση που είχε στόχο την κατοικία ενός δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ιδίως στη Ναντέρ, όπου ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού πυροδότησε ταραχές σε όλη τη χώρα.

«Από την Τρίτη, οι νύχτες ήταν δύσκολες για τους κατοίκους (…) Οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, απευθυνόμενος σε περίπου 100 συγκεντρωμένους κατοίκους και εργαζόμενους του δημαρχείου.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη (27 Ιουνίου) μέχρι και την Κυριακή (2 Ιουλίου), σε πέντε διαδοχικές νύχτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ.

«Το 60%» αυτών των 3.200 ανθρώπων «δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρενς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.

Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».

Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύχτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».

Όμως «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύχτες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας», τόνισε.

Πηγή