Αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά κορωνοϊού


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022, 03:33

Τα περιστατικά του SARS-CoV-2 αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Βραζιλία, εντείνοντας τις ανησυχίες επιστημόνων πως εκδηλώνεται 4ο κύμα της πανδημίας στη χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της COVID-19 στον κόσμο.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν 41.273 περιστατικά τις προηγούμενες 24 ώρες. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο αριθμός τους ήταν 10.415, ενώ κυμαινόταν μεταξύ των 10.000 και των 20.000 τον Απρίλιο.

Επιδημιολόγοι μιλούν ήδη για τέταρτο κύμα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου, που πλήττει ιδίως τον νότο της χώρας όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 667.000 ανθρώπους από την εκδήλωσή της τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Η αύξηση των περιστατικών «εξηγείται από την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους, την έλευση της περιόδου που ο καιρός είναι πιο ψυχρός, την εμφάνιση υποπαραλλαγών της Όμικρον (…) και το ότι συγκριτικά χαμηλό ποσοστό του πληθυσμό έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις», σύμφωνα με την Έθελ Μασιέλ, επιδημιολόγο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου.

Άλλοι 127 ασθενείς υπέκυψαν σε 24 ώρες στη χώρα των 213 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Σαν Πάουλου (46 εκατ. κάτοικοι), συνέστησε αυτή την εβδομάδα εκ νέου στους πολίτες να φορούν μάσκα σε κλειστές χώρες, καθώς τον Μάιο οι εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 120%.

Σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Βραζιλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν λάβει αναμνηστική δόση δεν ξεπερνά τα 93 εκατ., ενώ μόλις 3,5 εκατ. Βραζιλιάνοι έχουν λάβει δεύτερη αναμνηστική δόση ως τώρα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022, 03:33

Πηγή