Ειδήσεις

Αμφισβητείται το αποτέλεσμα από την Κέικο ΦουχιμόριΗ υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι απαίτησε χθες Δευτέρα από τον μεταβατικό πρόεδρο του Περού, τον Φραντσίσκο Σαγάστι, να γίνει διεθνής έλεγχος των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα του οποίου, που εξακολουθεί να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως, δεν την ευνοεί.

«Το αίτημα που υποβάλαμε στον πρόεδρο είναι να καλέσει διεθνείς ειδικούς όπως έγινε στη Βολιβία» είπε η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς μετά την επίδοση επιστολής της στον αρχηγό του κράτους.

Το 2019, έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που καταρτίστηκε μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία έριζε ότι είχαν γίνει «εσκεμμένα» χειραγωγήσεις από πλευράς της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019). Ο Βολιβιανός πρώην πρόεδρος είχε καταγγείλει πραξικόπημα εναντίον του στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η έκθεση.

Η κα. Φουχιμόρι ανέγνωσε το περιεχόμενο της επιστολής στους δημοσιογράφους. Σε αυτή καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο «να ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς να πραγματοποιήσουν έλεγχο» της εκλογικής διαδικασίας.

Ο στόχος είναι «μια ανεξάρτητη οντότητα να μπορέσει να εξετάσει τους εκλογικούς καταλόγους, τα δημοτολόγια, το σύστημα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και να κριθεί εάν τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε και καταμέτρησε ο Οργανισμός Εκλογικών Διαδικασιών (ONPE, η εκλογική επιτροπή) αποτελούν αληθινή αντανάκλαση της λαϊκής βούλησης».

Η πλευρά της νεοφιλελεύθερης πολιτικού καταγγέλλει «νοθεία» στην ψηφοφορία, στην οποία νικητής αναδεικνύεται μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, με το 50,12% των ψήφων και οριακή διαφορά 44.000 ψήφων. Η κα. Φουχιμόρι έχει καταθέσει προσφυγές απαιτώντας να χαρακτηριστούν άκυρα δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΚ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκτίμησαν ότι η εκλογική διαδικασία ήταν ελεύθερη, δίκαιη και διαφανής και υπερασπίστηκαν το έργο της εκλογικής επιτροπής και του εκλογοδικείου (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), που είναι αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών.

Η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, άρχισε να μιλά περί νοθείας τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία, όταν ο Πέδρο Καστίγιο ανέτρεψε το δικό της μικρό προβάδισμα και πέρασε μπροστά.

Διαδηλώσεις της μιας και της άλλης πλευράς οργανώνονται καθημερινά στη Λίμα, με τους υποστηρικτές της κας. Φουχιμόρι να αξιώνουν να διεξαχθούν «νέες εκλογές» κι αυτούς του κ. Καστίγιο να ανακηρυχθεί επιτέλους νικητής και να καταγγέλλουν «πραξικόπημα» σε αργή κίνηση.

Ορισμένοι σύμμαχοι της κας. Φουχιμόρι πλέον παίρνουν αποστάσεις από την υποψήφια. Ο τίτλος στο κύριο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας «El Comercio» το Σαββατοκύριακο ήταν ενδεικτικός: «Αρκετά».

Πηγή: ΑΠΕSource link