Ζητούν προσάρτηση της Δυτικής Όχθης
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018, 01:07
Η Κεντρική Επιτροπή του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ψήφισε την Κυριακή μια απόφαση που απαιτεί από τα μέλη του κόμματος στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, να πιέσουν για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης—παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ εδώ και 50 χρόνια.
Σε αυτό το κείμενο, το οποίο δεν έχει καμιά νομική ισχύ, τα μέλη της ΚΕ του Λικούντ απευθύνουν έκκληση «στους κοινοβουλευτικούς του Λικούντ να προωθήσουν την ισραηλινή εθνική κυριαρχία επί της Ιουδαίας-Σαμάρειας» (βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης).
Ο Νετανιάχου αντιτάσσεται σε μια τέτοια κίνηση, τουλάχιστον προς το παρόν.
Τον Οκτώβριο, είχε αποφασίσει να αναβάλει την ψηφοφορία επί ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου το οποίο, σύμφωνα με επικριτές του, ισοδυναμούσε με τη de facto προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη που βρίσκονται γύρω από την Ιερουσαλήμ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι σήμερα αντιμέτωπος με την πλειοδοσία του λόμπι του εποικισμού και μελών της κυβέρνησης που εναντιώνονται στη «λύση των δύο κρατών» και τάσσονται υπέρ της προσάρτησης τομέων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Ο εποικισμός, δηλαδή η οικοδόμηση οικισμών ισραηλινών πολιτών σε εδάφη κατεχόμενα ή προσαρτημένα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, θεωρείται παράνομος από τη διεθνή κοινότητα καθώς κι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην αναζήτηση της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.
Οι οικισμοί της Δυτικής Όχθης, όπου ζουν σήμερα περίπου 400.000 Ισραηλινοί, υπόκεινται στο στρατιωτικό δίκαιο και οι άδειες δόμησης εγκρίνονται από τη στρατιωτική ιεραρχία και τον υπουργό Άμυνας. Οι έποικοι υπάγονται όμως στο αστικό δίκαιο. Η Κεντρική Επιτροπή του Λικούντ, η οποία αποτελείται από περίπου 3.700 μέλη, θέλει να προσαρτηθούν οι οικισμοί και να υπαχθούν στο αστικό δίκαιο.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, περίπου 1.500 μέλη της ΚΕ του Λικούντ—ανάμεσά τους υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, ανώτατα κομματικά στελέχη—ήταν παρόντα στη συνεδρίαση κοντά στο Τελ Αβίβ και ψήφισαν την Κυριακή αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, μέλος φυσικά της ΚΕ του κόμματός του, απουσίαζε.
Πηγή: ΑΠΕ
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018, 01:14