Ειδήσεις

Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή




Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017, 04:55

«Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή, γιατί δεν μπορεί η αποτυχία και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Ελλάδα στο έλεος της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι η ώρα για την Νέα Αλλαγή, για να βάλουμε τέλος στην επιτροπεία και να πετύχουμε την προοδευτική διακυβέρνηση», είπε και χαρακτήρισε τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς ως τον νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας, το νέο, ισχυρό, πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να μεταφέρει τους πολίτες σε έναν “φανταστικό παράδεισο”, όμως, όπως είπε, “οι πολίτες τον περιμένουν στην κάλπη για τη σκληρή απάντηση”.

Αναφερόμενη στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην 82η ΔΕΘ παρατήρησε: “Όχι δεν «πάμε καλά» κύριε Τσίπρα. Δεν θα πανηγυρίσουμε γιατί χάσαμε 2,5 χρόνια για να ξαναγυρίσουμε στο 2014.

Γιατί πληρώσαμε τους τυχοδιωκτισμούς των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με νέα μέτρα λιτότητας 15 δισ. ευρώ, έχασε 86 δισ. η Ελληνική Οικονομία και παραδόθηκε ο εθνικός πλούτος στους ξένους για 99 χρόνια. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει με το συνεταιρισμό σας, πολλούς λογαριασμούς να πληρώνει. Είναι ασήκωτα τα βάρη που προσθέσατε. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Μήπως για την «ανάπτυξη της ανεργίας», την ανάπτυξη της απλήρωτης , της αδήλωτης εργασίας;

Ή μήπως μιλάμε για την «ανάπτυξη» επιχειρήσεων που επέζησαν και δεν έκλεισαν μέχρι σήμερα;”

“Η κυβέρνηση βλέπει τα τραίνα να περνούν και τα προβλήματα να την ξεπερνούν. Οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη υπονομεύουν τις επενδύσεις στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στην Χαλκιδική, 2500 εργαζόμενοι στο δρόμο οδηγούνται στην ανεργία. Το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ κατέρρευσε. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης”, είπε και πρόσθεσε: “Ο κ. Τσίπρας βλέπει «μόνο ευτυχισμένους ανθρώπους» στην Ελλάδα. Αν βγάλει τα παραμορφωτικά γυαλιά του, αν κυκλοφορήσει στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι:

Τα Ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν σε φόρους 27,5 δισ. ως το τέλος του 2017. Και ήδη η αδυναμία πληρωμής αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων.

Κάθε ημέρα έχουμε 900 κατασχέσεις σε λογαριασμούς.

140.000 συνταξιούχοι περιμένουν για πολλούς μήνες να πάρουν και αυτοί τις μειωμένες συντάξεις τους από τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα φθάνει στο απειλητικό ύψος των 300 δισ. ευρώ.

5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικίας προωθούνται ως το τέλος του 2017″.

Η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη “να φύγουν οι κυβερνώντες, να καταδικασθούν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές όποτε και αν γίνουν, αλλά και η ηγεσία και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθούν στρατηγικά”.

Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι “η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των προοδευτικών ιδεών ούτε και να αφήσει χώρο για συντηρητική παλινόρθωση”, γιατί, όπως εξήγησε, “εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας”.

“Ποιές είναι πράγματι οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: “Βλέπουμε κυρίως την δογματική εμμονή στην οικονομική δοξασία, ότι οι μη προνομιούχοι, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν παρά να ζουν από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις οικονομικές δραστηριότητες των ισχυρών. Κατά συνέπεια ότι η μοναδική πολιτική για την ανάπτυξη – κατά τη ΝΔ – είναι η ενίσχυση όσων ήδη διαθέτουν τα περισσότερα”.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως “δεν υπάρχουν σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν, αλλά η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και ρεαλιστικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης”.

Στο ερώτημα τι θα κάνει η παράταξη της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές απάντησε ότι θα ακολουθήσει μέχρι τέλους την αυτόνομη στρατηγική της και σημείωσε: “Τα δεκανίκια για την συντηρητική παράταξη ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού. Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις”.

Για το θέμα του χρέους η κ. Γεννηματά είπε ότι η αντιμετώπιση του πρέπει να γίνει μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια και βλέπει θετικά την μετεξέλιξη του Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που θα κάνει περιττή την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της ομιλίας της παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της “Ελλάδα” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.

Οπως είπε η κ. Γεννηματά μετά τις εκλογές στη Γερμανία η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί για να πετύχει τρία πράγματα:

Πρώτον: Μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ.

Δεύτερον: Επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του χρέους, με μακροχρόνια μετάθεση αποπληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια προς την Ελλάδα και αξιοποίηση των εφεδρικών κεφαλαίων του ESM για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αγορές μετά το 2019.

Τρίτον: Βαθμιαία ανάληψη όλων των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα από τον ESM, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή ανάμειξη θεσμών, κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και κομμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας με βάση τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός. Η ενιαία διαχείριση των δανείων θα διευκολύνει και πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την μείωση του χρέους με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τις μακροχρόνιες επενδυτικές ανάγκες που έχει.

“Το στρατηγικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας σήμερα είναι διπλό: πώς θα απεμπλακεί από τα Μνημόνια και πώς θα ξαναβρεί ένα δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης τα επόμενα χρόνια”, είπε και πρόσθεσε: “Αν δεν βρούμε λύση και στα δύο αυτά ζητήματα, δεν θα έχουμε μόνο οικονομικό κόστος, δεν θα χάσουμε μόνο θέσεις εργασίας, δεν θα στερηθούμε μόνο τους νέους που θα μεταναστεύουν. Αλλά θα εγκλωβιστούμε επίσης στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, υπό κηδεμονία και ανήμποροι να παρέμβουμε, όταν ο κόσμος αλλάζει και ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας δοκιμάζονται από νέες απειλές στην περιοχή. Για να πετύχουμε την ανάπτυξη χρειάζεται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν στραγγαλίζει τους φορολογούμενους, δεν καταδιώκει τις επιχειρήσεις και δεν αφανίζει τους επαγγελματίες με υπέρογκες εισφορές”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαδούλης.

Παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Χορτιάτη Πυλαίας Ιγνάτος Καϊτετζίδης και Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί (Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης, Ε. Καϊλή, Γ. Πασχαλίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Β. Γερανίδης, Γ. Δριβελέγκας, Σπ. Βούγιας) και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.



Source link