«Θα ζητήσουμε από την Ε.Ε. τη δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση»
Την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, πρόκειται να ζητήσει η Ελλάδα από την γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε..
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις». Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια εντοπισμού των νομών με τα μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στην κρίση – νομών με έντονη αποβιομηχάνιση, με πολύ υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας ή πολύ χαμηλή φορολογητέα ύλη – και μία τέτοια διευθέτιση “θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά την ελληνική οικονομία. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά στόχος είναι να ξεκινήσει πρώτα πιλοτικά σε μία περιοχή” ανέφερε ο γενικός γραμματέας.
Εγκρίσεις αναπτυξιακού νόμου
Για τις εγκρίσεις του αναπτυξιακού νόμου ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι για τη «γενική επιχειρηματικότητα», ο οριστικός πίνακας αποτελεσμάτων για τα μεγάλα έργα έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομίας από τις 20 Μαρτίου, αλλά για τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ, η ευθύνη είναι των Περιφερειών και οι ανακοινώσεις ενδέχεται να καθυστερούν. Για τον μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν αρχίσει και γίνονται οι ανακοινώσεις από την κεντρική διοίκηση, και για τις νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ανακοινώσεις θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, Ο οριστικός πίνακας υπαγωγής της γενικής επιχειρηματικότητας, θα αρχίσει να ανακοινώνεται από 7 Μαΐου 2018 και του μηχανολογικού εξοπλισμού από 15 Μαΐου 2018.
Ελληνοποιήσεις και μαύρη διακίνηση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται για τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά τροφίμων.
Όπως είπε, με το νέο οργανόγραμμα το υπουργείο έχει τον πλήρη έλεγχο για την πολιτική που αφορά στα τρόφιμα, και έγινε μία αναδιάταξη των δομών ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, “παρόλο που η κουλτούρα των ελέγχων δεν έχει εμπεδωθεί από τις επιχειρήσεις” όπως είπε.
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι οι ελληνοποιήσεις χτυπάνε την ελληνική παραγωγή και αυτό αποτελεί έναν τομέα με τον οποίον ασχολείται το υπουργείο, διότι αφορά σε όλα τα προϊόντα – αντίστοιχα και η μαύρη διακίνηση που αφορά τη διακίνηση από το χωράφι σε ξένες και εγχώριες αγορές, χωρίς να περνάει από τα κανάλια της τυποποίησης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων, υπογράμμισε ότι υπάρχουν 27 παραγωγικές μονάδες οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, με εξαγωγές σε πάνω από 80 χώρες, ενώ στην ελληνική αγορά το μερίδιο των ελληνικών φαρμάκων είναι 20%. Ως πολύ μεγάλο πρόβλημα, ανέφερε το θέμα της χρηματοδότησης
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος ‘Αλφα, Άγγελος Ιατρίδης, σημείωσε ότι ο αμπελοοινικός κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, “δηλαδή από τις μεγάλες επιχειρήσεις πάμε στην πολυδιάσπαση” – και πρότεινε να ζητηθεί από την ΕΕ μεγαλύτερη δυνατότητα αδειοδότησης στην ελληνική ύπαιθρο, για να μην συρρικνωθεί ο ελληνικός αμπελώνας. Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό νόμο, υπογράμμισε ότι ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της αποπληρωμής μίας επένδυσης. Για το θέμα των ελέγχων, σημείωσε ότι υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος Alchimica AΕ Χρήστος Τσατσούλης-Κριμίζης, σημείωσε ως αντικίνητρα το πρόβλημα των κακογραμμένων νόμων και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για να γίνει μία επένδυση, και ζήτησε πολιτική συναίνεση για να λυθούν τα προβλήματα.