Ειδήσεις

Mετά την ΕΚΤ τη σκυτάλη παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021, 18:21

Mε «σύμμαχο» την απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να «πορεύονται» σε ήρεμα νερά λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του έτους.

Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά την ειδική μνεία της Ελλάδος στην απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα πανδημίας ΡΕΡΡ, ανατροφοδοτείται πλέον από τους οίκους αξιολόγησης.

Άλλωστε σε αυτούς επαφίεται και η οριστική διευθέτηση της ζητήματος των ελληνικών ομολόγων με την αναβάθμιση τους στην επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα η Fitch σε έκθεση της αναγνωρίζει ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ στηρίζει τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος. Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η οι αγορές μέσω του PEPP συνέβαλαν στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε περίπου 1,3% από πάνω από 2% που ήταν τον Μάιο του 2020.

Πρόσθετος παράγοντας που ενισχύει τη βιωσιμότητα του Χρέους σύμφωνα με την Fitch είναι το λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας» που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο το οποίο εκτιμά ότι έχει φθάσει στο 18% του ΑΕΠ και το οποίο καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης για ολόκληρο το 2022.

Τέλος, ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 8,3% φέτος με συνέχιση το 2022 καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις πραγματικές δαπάνες, με την ανάπτυξη το 2022 στο 4,1% και στο 3,6% το 2023, τη στιγμή που ο δείκτης δημοσίου χρέους θα παραμείνει αυξημένος, λίγο χαμηλότερα από το 188% το 2023.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1261 δολάρια από τα 1,1275 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1296 δολάρια.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021, 18:21

Πηγή