Τεχνολογία

Google: Αντιμέτωπη με αγωγή $5 δισ. για παρακολούθηση της «ανώνυμης περιήγησης»
05 Jun Google: Αντιμέτωπη με αγωγή $5 δισ. για παρακολούθηση της «ανώνυμης περιήγησης»

Posted at 12:41h
in INTERNET
by Soustas

Αντιμέτωπη με την αμερικανική δικαιοσύνη θα βρεθεί η Google, που κατηγορείται ότι παραβίασε την ιδιωτικότητα εκατομμυρίων χρηστών, που χρησιμοποιούσαν την λειτουργία της «ανώνυμης περιήγησης».

Σύμφωνα με την καταγγελία που υπεβλήθη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, η Google συλλέγει δεδομένα μέσω του Google Analytics, του Google Ad Manager καθώς και μέσω άλλων εφαρμογών και προσθηκών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε κινητά τηλέφωνα, ανεξάρτητα από το εάν οι χρήστες κάνουν κλικ σε υποστηριζόμενες διαφημίσεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ενάγοντες διεκδικούν 5 δισ. δολάρια τουλάχιστον, κατηγορώντας την μονάδα Alphabet Inc.ότι συλλέγει κρυφά πληροφορίες σχετικά με το τι βλέπουν οι χρήστες στο διαδίκτυο και το πού κάνουν περιήγηση, παρά τη χρήση κατάστασης ανώνυμης περιήγησης από τη Google.

Σύμφωνα με την αγωγή, η συλλογή πληροφοριών βοηθά την Google να μάθει για τους φίλους των χρηστών, τα χόμπι τους, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις καταναλωτικές συνήθειες, ακόμη και τα «πλέον προσωπικά και πιθανά ντροπιαστικά πράγματα» που αναζητούν στο διαδίκτυο.

«Δεν μπορεί να ασχολείται με τη μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων»

Οι καταγγέλλοντες τονίζουν ότι η Google «δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με τη συγκεκαλυμμένη και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από σχεδόν κάθε Αμερικανό που διαθέτει υπολογιστή ή τηλέφωνο».

Ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα δήλωσε από την πλευρά του ότι η εταιρεία θα υπερασπιστεί έντονα τη θέση της κατά των ισχυρισμών αυτών. «Όπως δηλώνουμε με σαφήνεια, κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα ανώνυμης περιήγησης, οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της περιήγησής σας», είπε.

Πολλοί χρήστες θεωρούν ότι η ιδιωτική περιήγηση αποτελεί ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, ερευνητές ασφαλείας υπολογιστών έχουν εκφράσει ανησυχίες τόσο για την Google όσο και για άλλες παρόμοιες εταιρείες, ότι ενδέχεται να παρακολουθούν τις ταυτότητες των χρηστών σε διαφορετικές λειτουργίες περιήγησης, συνδυάζοντας δεδομένα από ιδιωτικό και μη σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Η καταγγελία ανέφερε ότι η προτεινόμενη αγωγή πιθανότατα περιλαμβάνει «εκατομμύρια» χρηστών Google που από την 1η Ιουνίου 2016 περιηγήθηκαν στο διαδίκτυο υπό την βεβαιότητα της «ιδιωτικής» λειτουργίας.

Η αγωγή κάνει λόγο για ζημιά τουλάχιστον 5.000 δολ. ανά χρήστη για παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί τηλεφωνίας και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνια.

Πηγή: protothema.gr

Like this:

Like Loading…Source link