Διάφορα

FT: Η αγανάκτηση του κόσμου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι βαραίνει τις εκλογές


Η αγανάκτηση των Ελλήνων για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι «βαραίνει» τις εθνικές εκλογές, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στους Financial Times μία ημέρα πριν από την προσφυγή στις κάλπες.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με σθένος κάποιες αποφάσεις που πήρε, στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς υπήρξε πολύ λιγότερο άνετος.
«Σε μία επιθετική καμπάνια για τις βουλευτικές εκλογές, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπερασπίστηκε σθεναρά κάποιες διχαστικές αποφάσεις που πήρε στα πάνω από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Αλλά ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ λιγότερο άνετος σε ένα θέμα που ενισχύει τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την πιθανή συντριπτική ήττα της Κυριακής. Την αντίδραση της κυβέρνησής του στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι», σημειώνει η συντάκτρια του άρθρου.
Το δημοσίευμα θυμίζει τις δύο έρευνες από εισαγγελείς και ξένους εμπειρογνώμονες, που έδειξαν μοιραία έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως και το τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του για τη φωτιά στο Μάτι.
«Προκάλεσε θύελλα tweets που απαιτούσαν να απολογηθεί δημόσια για την χαοτική αντίδραση της κυβέρνησης, αφότου προσπάθησε να αποκρούσει ερωτήσεις και είπε ότι αξιωματούχοι αρχικά απέτυχαν να τον πληροφορήσουν για τον αριθμό των νεκρών», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν επίσης ότι κάποια στιγμή η αστυνομία λανθασμένα εξέτρεψε την κυκλοφορία προς τη φωτιά, εξαιτίας της κατάρρευσης των επικοινωνιών με τους πυροσβέστες.
«Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι πολλοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν ενεργοποιηθεί τα μέτρα πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι πολίτες για την απειλή της φωτιάς», συνεχίζει τη δημοσίευμα.
Οι αναμνήσεις της πυρκαγιάς έχουν μεγάλη βαρύτητα και για εκείνους σε παρόμοιες κοινότητες γύρω από την Αθήνα, όπου εξοχικά είναι χτισμένα σε πλαγιές με πεύκα πάνω από τη θάλασσα, σημειώνουν οι Financial Times.
Πηγή kathimerini.gr

The post FT: Η αγανάκτηση του κόσμου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι βαραίνει τις εκλογές appeared first on Enimerosi24.Source link