Ειδήσεις

«Eνίσχυση» της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εάν ο Πριγκόζιν πάει στη Λευκορωσία


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, 01:00

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε την Κυριακή ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να “ενισχύσει” την ανατολική του πτέρυγα, εάν στην Λευκορωσία θα βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ.

Ο ηγέτης της βαλτικής χώρας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Λιθουανίας που είχε ως θέμα τη ματαιωθείσα ανταρσία της Βάγκνερ κατά του Κρεμλίνου.

Αφότου ο Πριγκόζιν διέταξε τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από το Ροστόφ το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ θα εγκαταλείψει τη Ρωσία για τη Λευκορωσία και ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία δίωξη.

“Εάν ο Πριγκόζιν ή ένα μέρος της ομάδας Βάγκνερ βρεθεί στη Λευκορωσία χωρίς καθορισμένα σχέδια ή προθέσεις, αυτό σημαίνει απλά ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ασφάλεια των ανατολικών μας συνόρων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκιτάνας Ναουσέντα.

“Δεν μιλώ μόνο για τη Λιθουανία σήμερα, αλλά αναμφίβολα για το ΝΑΤΟ συνολικά”, πρόσθεσε.

Ο Ναουσέντα διευκρίνισε ότι η Λιθουανία θα διαθέσει περισσότερους πόρους στις υπηρεσίες πληροφοριών για την αξιολόγηση των “πολιτικών πτυχών και πτυχών της ασφάλειας της Λευκορωσίας”.

Δήλωσε επίσης ότι η Λιθουανία συνεχίζει να προβλέπει να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα και ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη σύνοδο αυτή δεν χρειάζεται να αλλάξουν μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ένοπλη ανταρσία της Βάγκνερ, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, προσθέτοντας: “Ο βασιλιάς είναι γυμνός”.

Η ανταρσία της παραστρατιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ είναι η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας στη Ρωσία και η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 1999.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, 01:00

Πηγή