Τεχνολογία

Η Microsoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον ανάπτυξης λογισμικού

20 May Η Microsoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον ανάπτυξης λογισμικού

Posted at 11:17h
in BUSINESS
by Soustas

Η Microsoft παρουσιάζει ένα νέο, τολμηρό όραμα για την ανάπτυξη λογισμικού, όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, αλλά έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Με στόχο την επιτάχυνση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ασφάλειας, η εταιρεία αποκαλύπτει μια σειρά από πρωτοποριακές λύσεις που μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές δημιουργούν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται ευφυείς εφαρμογές και πράκτορες TN (AI agents).

Η νέα αυτή προσέγγιση ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του λογισμικού, προσφέροντας απαράμιλλη ταχύτητα στην ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών,  ενισχυμένη ασφάλεια και προστασία δεδομένων. κλίμακα και ευελιξία για την υποστήριξη σύγχρονων επιχειρησιακών αναγκών. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον απλώς μια τεχνολογία – είναι ο πυρήνας της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Με τις νέες λύσεις που παρουσιάστηκαν στο Microsoft Build 2025 οι προγραμματιστές έχουν τη δύναμη να φανταστούν και να υλοποιήσουν το μέλλον του λογισμικού.

Το όραμα της Microsoft για τη δημιουργία ενός ανοικτού και πρακτορικού οικοσυστήματος διαδικτύου (Open Agentic Web), κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αναδείχθηκε μέσα από τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες:

Την αναδιαμόρφωση του κύκλου ζωής ανάπτυξης ενός λογισμικού με την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσα από νέες εφαρμογές σε πλατφόρμες όπως οι GitHub και Azure AI Foundry
Tην ενίσχυση των δυνατότητων και της ασφάλειας των AI Agents
Tην προώθηση ενός ανοικτού και πρακτικού οικοσυστήματος διαδικτύου που ενισχύει τη διαφάνεια και τις δυνατότητες των χρηστών
Tην επιτάχυνση των επιστημονικών ανακαλύψεων και τη συνολική ενίσχυση της επιστημονικής κοινότητας μέσα από εργαλεία ΤΝ, όπως τη νέα πλατφόρμα Microsoft Discovery

Στη διάρκεια του φετινού Build, το κοινό ήρθε σε επαφή με την άμεση, ταχεία και μεταμορφωτική δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι χρήστες και οι οργανισμοί αξιοποιούν τις λύσεις και εφαρμογές ΤΝ, επιταχύνοντας τη λήψη αποφάσεων, απλοποιώντας τις λειτουργίες τους και απελευθερώνοντας νέα επίπεδα παραγωγικότητας. Η διείσδυση της χρήσης των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης ανάμεσα στους developers είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς 15 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν ήδη το GitHub Copliot.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 230.000 οργανισμοί χρησιμοποιούν το Microsoft 365 Copilot, ενώ το 90% των εταιρειών του Fortune 500 έχουν ήδη κάνει χρήση του Copilot Studio για να φτιάξουν AI Agents και να δημιουργήσουν νέες -πιο αυτοματοποιημένες- διαδικασίες. Εταιρείες όπως η Fujitsu και η NTT Data χρησιμοποιούν το Azure AI Foundry για να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται εφαρμογές και agents AI που βοηθούν στην ιεράρχηση πιθανών πελατών, την ταχύτερη δημιουργία προτάσεων και την εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών για τους πελάτες τους. Παράλληλα, το Stanford Health Care αξιοποιεί εργαλεία ΤΝ της Microsoft, προκειμένου να αναπτύξει και να δοκιμάσει AI agents που μειώνουν το διοικητικό φόρτο και επιταχύνουν τη διαδικασία προετοιμασίας για τις συνεδριάσεις των ογκολογικών επιτροπών — αυξάνοντας την αποδοτικότητα εκεί που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του Microsoft Build 2025, ανά θεματική ενότητα:

 Αναδιαμόρφωση του Κύκλου Ζωής Ανάπτυξης Λογισμικού

 Πράκτορας προγραμματισμού GitHub Copilot: Το GitHub Copilot εξελίσσεται από έναν in-editor βοηθό προγραμματισμού σε έναν συνεργατικό πράκτορα ΤΝ, ο οποίος διαθέτει για πρώτη φορά δυνατότητες ασύγχρονου προγραμματισμού, ενσωματωμένες και στην πλατφόρμα GitHub.

Windows AI Foundry & Foundry Local: Το Windows AI Foundry προσφέρει μια ενιαία και αξιόπιστη πλατφόρμα που υποστηρίζει ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προγραμματιστή ΤΝ, τόσο κατά την εκπαίδευση όσο και στην εφαρμογή των μοντέλων. Μέσω του Foundry Local, οι προγραμματιστές μπορούν να διαχειρίζονται και να εκτελούν ανοιχτού κώδικα LLMs ή και να φέρνουν δικά τους μοντέλα για μετατροπή, προσαρμογή και ανάπτυξη τους σε υπολογιστές του πελάτη ή στο cloud.
Μοντέλα Azure AI Foundry & Εργαλεία Αξιολόγησης Μοντέλων: Το Azure AI Foundry αποτελεί μια ενιαία πλατφόρμα σχεδιασμένη για τη δημιουργία, προσαρμογή και διαχείριση εφαρμογών και πρακτόρων ΤΝ. Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώνονται τα μοντέλα Grok 3 και Grok 3 mini από την xAI, καθώς και νέα εργαλεία όπως το Model Leaderboard και το Model Router για την βέλτιστη επιλογή των κατάλληλων μοντέλων.

Ενίσχυση Δυνατότητων και Ασφάλειας AI Agents

Υπηρεσία Azure AI Foundry Agent: Προστίθενται νέες δυνατότητες όπως ροές εργασιών πολλαπλών πρακτόρων, ενσωμάτωση εργαλείων του SharePoint, υποστήριξη για ανοιχτά πρωτόκολλα πρακτόρων (A2A και MCP), ευκολότερη χρήση οποιουδήποτε LLM από παρόχους cloud και ενσωματωμένη παρακολούθηση μετρήσεων απόδοσης, ποιότητας, κόστους και ασφάλειας.
Microsoft Entra Agent ID: Με το Microsoft Entra Agent ID, κάθε πράκτορας που δημιουργείται στο Microsoft Copilot Studio ή το Azure AI Foundry αποκτά μία μοναδική ταυτότητα στον κατάλογο Entra, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται με ασφάλεια τους πράκτορές τους και να αποφεύγουν την ανεξέλεγκτη δημιουργία τους.
Microsoft 365 Copilot Tuning: Με την υπηρεσία Copilot Tuning, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της εταιρείας τους για να εκπαιδεύσουν μοντέλα και να δημιουργήσουν πράκτορες με έναν απλό τρόπο και με μοντέλα χαμηλού κώδικα. Οι πράκτορες αυτοί εκτελούν ακριβείς, εξειδικευμένες εργασίες με ασφάλεια εντός του περιβάλλοντος υπηρεσιών Microsoft 365.
Συντονισμός Πολλαπλών Πρακτόρων στο Copilot Studio: Η νέα δυνατότητα συντονισμού πολλαπλών πρακτόρων στο Copilot Studio επιτρέπει τη μεταξύ τους συνεργασία διαφορετικών πρακτόρων, ώστε να εκτελούν πιο σύνθετες και ευρείες εργασίες.

Προώθηση Ανοικτού Οικοσυστήματος Διαδικτύου

Νέο ανοιχτό πρωτόκολλο NLWeb: Η Microsoft παρουσιάζει το NLWeb, ένα νέο ανοιχτό πρωτόκολλο που μπορεί να λειτουργήσει ως το «HTML» του πρακτορικού οικοσυστήματος διαδικτύου. Το NLWeb επιτρέπει σε ιστοσελίδες να ενσωματώνουν διεπαφές φυσικής γλώσσας με λίγες μόνο γραμμές κώδικα, διευκολύνοντας έτσι την φυσική αλληλεπίδραση των χρηστών με το περιεχόμενο.
Υποστήριξη του Model Context Protocol (MCP): Η Microsoft υιοθετεί ευρεία υποστήριξη για το πρωτόκολλο Model Context Protocol (MCP) σε προϊόντα όπως το GitHub, το Copilot Studio, το Dynamics 365, το Azure AI Foundry, το Semantic Kernel και τα Windows Επιπλέον μαζί με το GitHub συμμετέχει στην επιτροπή του MCP Steering, ανακοινώνοντας παράλληλα δύο νέες προσθήκες στο οικοσύστημα του MCP.

Ενίσχυση Επιστημονικής Κοινότητας 

Microsoft Discovery: Μία πλατφόρμα σχεδιασμένη για να δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να βελτιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία της επιστημονικής αναζήτησης μέσω πρακτόρων ΤΝ. Η λύση αυτή συμβάλλει στην επιτάχυνση του χρόνου εισόδου νέων προϊόντων στην αγορά, υποστηρίζοντας τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης σε διάφορους κλάδους, ενώ παράλληλα διευρύνει και ενισχύει τη συνολική διαδικασία αναζήτησης για όλους τους επιστήμονες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Microsoft Build 2025 καθώς και τα νέα εργαλεία και τις εφαρμογές που παρουσίασε η εταιρεία, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Πηγή