Ειδήσεις

Επίθεση στη δημοκρατία η κίνηση του Πεκίνου για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ




Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021, 01:28

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την Πέμπτη τις κινήσεις της Κίνας για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζοντας αυτές μια συνεχιζόμενη επίθεση κατά της δημοκρατίας στην ειδική διοικητική περιοχή και προέβλεψε «δύσκολες» συνομιλίες με κορυφαίους διπλωμάτες της Κίνας την επόμενη εβδομάδα.

«Οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο σήμερα στις 11 Μαρτίου είναι μια άμεση επίθεση στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες του, ένας περιορισμός της πολιτικής συμμετοχής, μείωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης και κατάπνιξη του πολιτικού διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το κινεζικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη σχεδόν ομόφωνα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ, που δίνει στην εξουσία το δικαίωμα να ασκήσει βέτο για τους φιλοδημοκρατικούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από τις πρωτεύουσες της Δύσης, οι περίπου 3.000 βουλευτές της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ενέκριναν, όπως αναμενόταν, το «προσχέδιο απόφασης για τη βελτίωση του εκλογικού συστήματος» στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο Πράις είπε ότι οι ΗΠΑ θα είναι ειλικρινείς απέναντι στην Κίνα ότι οι ενέργειές της αμφισβητούν τις αμερικανικές αξίες όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντηθεί με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους στις 18 Μαρτίου στην Αλάσκα, στις πρώτες κατ’ ιδίαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Αναμένω ότι θα υπάρξουν κάποιες δύσκολες συνομιλίες», είπε. «Σίγουρα δεν θα μασήσουμε τα λόγια μας συζητώντας τους τομείς που διαφωνούμε».

Οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν επίσης τομείς συνεργασίας με την Κίνα όπου είναι προς το αμερικανικό συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αλλά το ζήτημα παραμένει ότι δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε συνομιλίες απλά για να μιλάμε», σημείωσε. «Περιμένουμε από το Πεκίνο… να αποδείξει αυτήν τη σοβαρότητα του σκοπού, να δείξει ότι επιδιώκει να σταθεί αντάξιο στη δική του συχνά δηλωμένη επιθυμία να αλλάξει τον τόνο των διμερών σχέσεων».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά συμφέροντα και πολλούς τομείς για συνεργασία και το Πεκίνο ελπίζει ότι οι δεσμοί μπορούν να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο με βάση τον σεβασμό των ζωτικής σημασίας συμφερόντων της κάθε χώρας, σε μια συνεργασία ωφέλιμη για όλους και στη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021, 01:28



Source link