Εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην Ιταλία για ενέργειες ανακούφισης από τους πρόσφατους σεισμούς
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 16 νέοι, εθελοντές από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, έφτασαν στη Νόρτσια της Ιταλίας για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των ιστορικών μνημείων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες (Βασιλική του Σαν Μπενεντέτο και του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων) και για να βοηθήσουν στην ανασύσταση των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής κοινότητας.
Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Τίμπορ Ναβράσικς, δήλωσε τα εξής: «Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε την ιδέα του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το Σώμα αυτό συστάθηκε και λειτουργεί, παρέχοντας βοήθεια σε άτομα που την έχουν ανάγκη. Η Norcia και οι πολίτες της έχουν υποφέρει πολύ και είμαι υπερήφανος για τους νέους Ευρωπαίους που επιδεικνύουν αλληλεγγύη, βοηθώντας την κοινότητα αυτή να ανακάμψει».
Τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου φάσματος στήριξης της ΕΕ μετά τους σεισμούς του 2016 και 2017, στις ιταλικές περιφέρειες Abruzzo, Lazio, Marche και Umbria. Τον Ιούνιο η Επιτροπή πρότεινε 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο που κινητοποιήθηκε ποτέ βάσει αυτού του ταμείου, του οποίου η Ιταλία είναι ήδη ο μεγαλύτερος δικαιούχος.
Στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, από τη σύστασή του, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 34.000 νέοι. Στόχος είναι η συμμετοχή 100.000 νέων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έως το τέλος του 2020.
Στις 30 Μαΐου 2017, η Επιτροπή παρουσίασε πρόταση να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σε στέρεη βάση, με προϋπολογισμό 341,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και με μια ειδική νομική βάση.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να διευρύνει τις ευκαιρίες για τους νέους. Εκτός από την προσφορά θέσεων εθελοντικής εργασίας, θέσεων πρακτικής άσκησης και θέσεων απασχόλησης, στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα παρέχει πλέον στους συμμετέχοντες και την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης ή να προσφερθούν εθελοντικά ως ομάδα. Για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.