38 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον τριών χωριών


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021, 05:47

Συνολικά 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν από ένοπλους εναντίον τριών χωριών στην πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, ενημέρωσε αξιωματούχος.

Οι δράστες επιτέθηκαν στα χωριά Κάουραν Φάουα, Μαρκ και Ριχίγια, στην περιφέρεια Γκίουα, προκαλώντας τον θάνατο 38 αμάχων, δήλωσε ο επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων στην πολιτεία Καντούνα, ο Σάμιουελ Αρουάν.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν στην κυβέρνηση της πολιτείας Καντούνα ότι 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι ένοπλοι εξάλλου πυρπόλησαν σπίτια, οχήματα και αγροτικά προϊόντα σε πολλά αγροκτήματα, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Αρουάν πρόσθεσε πως προσωπικό των υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκε στα χωριά, όπου μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 29 από τους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν και καταβάλλεται προσπάθεια για να αναγνωριστούν οι υπόλοιποι εννέα.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, καταδίκασε τις «νέες φρικιαστικές επιθέσεις» με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτους σκοτωμούς».

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα και άλλοι άμαχοι δολοφονήθηκαν σε διάφορες κοινότητες στην πολιτεία Καντούνα, ανέφερε ο Μπουχάρι, καλώντας για μια ακόμη φορά τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να τερματιστεί η βία.

Εδώ και χρόνια, η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία αποτελούν θέατρο επιθέσεων βαριά οπλισμένων συμμοριών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits («κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»): επιτίθενται σε χωριά, απαγάγουν, λεηλατούν, σκοτώνουν.

Από τα τέλη του 2020, οι συμμορίες βάζουν ολοένα συχνότερα στο στόχαστρο σχολεία· απαγάγουν μαθητές για να αποσπούν λύτρα από τους γονείς.

Ένας μήνας διακοπής των τηλεπικοινωνιών και στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή δεν έβαλε τέλος στη δράση τους.

Η Καντούνα είναι μια από τις τρεις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τις επιθέσεις των bandits, οι οποίοι επιδίδονται επίσης σε απαγωγές ταξιδιωτών στους δρόμους.

Τον Αύγουστο, συμμορία επιτέθηκε σε αυστηρά φυλασσόμενη στρατιωτική σχολή στην πόλη Καντούνα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας, σκότωσε δυο αξιωματικούς κι απήγαγε έναν τρίτο, σε μια σπάνια όσο και παράτολμη ενέργεια εναντίον των ένοπλων δυνάμεων.

Οι συμμορίες, για να ξεφεύγουν από τις αρχές, στήνουν καταυλισμούς στο αχανές δάσος Ρούγκου, το οποίο εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφαρά, Καντούνα, Κατσίνα και Νίγηρα (βορειοδυτικά).

Πηγή