Ειδήσεις

13 νεκροί από αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλες του Ρίο

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολυήμερη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο Σάο Πάολο, στον απόηχο της δολοφονίας αστυνομικού σε φαβέλα της περιοχής, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Βραζιλίας.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ασπίδα» ξεκίνησε την Παρασκευή, την επομένη της δολοφονίας ενός μέλους των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας στη διάρκεια περιπολίας στην Γκουαρούζα, μια παραθαλάσσια πόλη σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).

Η κυβέρνηση επέκρινε το βαρύ τίμημα της αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα στην πολιτεία του κυβερνήτη Ταρσίζιο ντε Φρέιτας, υπουργού επί των ημερών του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας.

«Δεκατρείς ύποπτοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τις αρχές επιβολής του νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κρατικής Ασφαλείας στο Σάο Πάολο.

Προηγούμενος απολογισμός, χθες Δευτέρα, έκανε λόγο για οκτώ θανάτους στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης, διαβεβαιώνοντας πως δεν διαπίστωσε «καμιά υπερβολή» από την πλευρά της αστυνομίας. «Είναι απαράδεκτο εγκληματίες να επιτίθενται σε αστυνομικό… Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση, αλλά δεν ανεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν 32 ύποπτοι και κατασχέθηκαν περισσότερα από 20 κιλά ναρκωτικών, καθώς και 11 όπλα.

Πριν από την εκλογή του πέρυσι στον κυβερνητικό θώκο της πολυπληθέστερης πολιτείας της Βραζιλίας, ο Ταρσίζιο ντε Φρέιτας ήταν υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης Μπολσονάρου (2019-2022).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Φλάβιο Ντίνο επέκρινε τον απολογισμό της επιχείρησης «Ασπίδα», υπογραμμίζοντας ότι φαίνεται «δυσανάλογος του εγκλήματος που διαπράχθηκε».

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τον κυβερνήτη του Σάο Πάολο για τις δηλώσεις του. «Μέχρι πότε οι ηγέτες μας θα νομιμοποιούν την αστυνομική βία;», διερωτάται σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι αιματηρές επιδρομές αστυνομικών σε φαβέλες, παραγκουπόλεις της Βραζιλίας όπου η δράση εγκληματικών ομάδων είναι πολλές φορές ανεξέλεγκτη.

Πηγή