Διάφορα

Χρυσά Κοσμήματα – Συμβουλές και πληροφορίες για την αγορά

Τα χρυσά κοσμήματα και χειροποίητα κοσμήματα δεν φεύγουν ποτέ εκτός μόδας. Ο προφανής φυσικά λόγος η φιλικότητα που παρουσιάζουν προς κάθε τύπο δέρματος και φυσικά η απαράμιλλη ομορφιά τους. Ο χρυσός, το πολύτιμο δηλαδή αυτό μέταλλο αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές σε κοσμήματα, αφού δεν φθείρεται και φυσικά δεν χάνει την αξία του. Έτσι, τα χρυσά κοσμήματα αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση, ενώ ταυτόχρονα και μια από τις καλύτερες επιλογές σε κοσμήματα.

Εάν λοιπόν αναζητάτε και εσείς μερικές συμβουλές για να αγοράσετε χρυσά κοσμήματα, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με τα πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσετε περισσότερη έμφαση.

Η καθαρότητα των χρυσών κοσμημάτων

Ένα χρυσό κόσμημα, συνήθως φέρει μια σφραγίδα με την καθαρότητα του χρυσού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Συγκεκριμένα, οι ενδείξεις που μπορεί να βρείτε στα κοσμήματά σας είναι 14Κ, 18Κ ή πιο σπάνια 9Κ. Το Κ φυσικά αναφέρεται στα καράτια, την μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσό. Όσο πιο πολλά καράτια είναι το κόσμημά σας, τόσο πιο μεγάλη είναι και η αξία του. Κατά συνέπεια, γυναικεία κοσμήματα με σφραγίδα 18Κ είναι σαφώς πιο πολύτιμα από άλλα 9Κ – καρατίων.

Τι ακριβώς σημαίνουν οι συγκεκριμένες ενδείξεις καρατίων;

Για να σας δώσουμε μια πιο πλήρη εικόνα, ο χρυσός 24 καρατίων θεωρείτε καθαρός χρυσός. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολό του αποτελείται από χρυσό και όχι κάποιο άλλο μέταλλο. Όσο μειώνονται τα καράτια ενός κοσμήματος, τόσο αυξάνεται η προσθήκη επιπλέον μετάλλων. Ειδικότερα:

  • Ο χρυσός 18 καρατίων περιέχει 18 μέρη χρυσού και 6 μέρη ενός ή περισσοτέρων πρόσθετων μετάλλων, καθιστώντας το 75% χρυσό. Τις περισσότερες φορές θα το βρείτε με τις ενδείξεις 18Κ ή 750.
  • Ο χρυσός 14 καρατίων περιέχει 14 μέρη χρυσού και 10 μέρη ενός ή περισσοτέρων πρόσθετων μετάλλων, καθιστώντας το 58,5% χρυσό. Θα το βρείτε με τις ενδείξεις 14Κ ή 58
  • Αντίστοιχα μπορείτε να βρείτε και γυναικεία ή ανδρικά κοσμήματα με 12Κ, 10Κ, ή 9Κ.

Η καθαρότητα του χρυσού ωστόσο δεν επηρεάζει μόνο την αξία του. Όσο περισσότερα καράτια είναι τα χρυσά κοσμήματά σας, τόσο μεγαλύτερη η αντοχή τους μέσα στο χρόνο. Καλό λοιπόν θα ήταν να αποφύγετε χρυσά κοσμήματα 9, 10 και 12 καρατίων. Να αναζητάτε πάντοτε για κοσμήματα 14Κ ή 18Κ.

Γιατί τα χρυσά κοσμήματα δεν είναι από καθαρό χρυσό και αναμειγνύονται με άλλα μέταλλα;

Ο χρυσός αποτελεί ένα μαλακό μέταλλο. Κατά συνέπεια η κατασκευή κοσμημάτων από καθαρό χρυσό δεν είναι καθόλου βολική και αποτελεσματική. Έτσι, ένας κατασκευαστής χρυσών κοσμημάτων, αναμειγνύει με τον χρυσό και άλλα μέταλλα ώστε να τον καταστήσουν πιο ανθεκτικό.

Ωστόσο η ανθεκτικότητα δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα της ανάμειξης του χρυσού με άλλα μέταλλα. Η προσθήκη άλλων μετάλλων στο μείγμα επιτρέπει επίσης στους μεταλλουργούς να αλλάξουν το χρώμα του χρυσού. Μπορεί να προστεθεί παλλάδιο ή νικέλιο για να κατασκευαστεί ο λευκόχρυσος. Η προσθήκη χαλκού παράγει μια ροζ απόχρωση (rose gold) η οποία έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στα γυναικεία κοσμήματα.

Όταν τα μέταλλα προστίθενται στο χρυσό το αποτέλεσμα είναι ένα κράμα, ένα μείγμα δηλαδή μετάλλων. Ακόμη και τα κράματα μετάλλων, θεωρούνται χρυσός αν είναι πάνω από 9-10 καράτια, ανάλογα πάντοτε με την χώρα.

Επιχρυσωμένα Κοσμήματα – Τι είναι;

Πολλές φορές, ο χρυσός χρησιμοποιείται ως επίστρωση σε μέταλλα μικρότερης αξίας, ώστε να τους παρέχει μια πιο ανθεκτική στρώση. Τα επιχρυσωμένα κοσμήματα, συνήθως αποτελούνται από μέταλλα χαμηλής αξίας (μπρούτζο, ορείχαλκο, ατσάλι ή και ασήμι) στα οποία με χημική διαδικασία τοποθετείτε μια στρώση χρυσού. Συνήθως η στρώση αυτή είναι 18Κ και προσφέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο κόσμημα.

Ανάλογα με το πάχος της στρώσεις που θα εφαρμοστεί, τα επιχρυσωμένα κοσμήματα μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη επιλογή κοσμημάτων. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι η στρώση του χρυσού κάποια στιγμή θα απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το μέταλλο που έχει τοποθετηθεί ως βάση.

Όσο πιο λεπτή είναι η στρώση του χρυσού, τόσο πιο σύντομα θα φθαρεί το κόσμημά σας. Ειδικά στις περιπτώσεις που η επιχρύσωση πραγματοποιείται σε γυναικεία ή ανδρικά δαχτυλίδια, τότε η φθορά θα είναι πολύ πιο σύντομη λόγω της έντονης τριβής με το δέρμα.

Χρυσά ή επιχρυσωμένα κοσμήματα

Συμπέρασμα – τι χρυσά κοσμήματα να αγοράσετε;

Ο χρυσός είναι ανθεκτικός, επομένως αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κοσμήματα που θα φορέσετε τακτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως για παράδειγμα η βέρα σας). Αν έχετε αλλεργίες σε νικέλιο ή άλλα μέταλλα, επιλέξτε κοσμήματα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χρυσό, δηλαδή 18Κ και πάνω.

Ένα επιχρυσωμένο κόσμημα είναι κατάλληλο για κοσμήματα που φοράτε περιστασιακά και για περιορισμένες σας εξόδους. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα θεωρήσετε επένδυση αφού η ποσότητα του χρυσού πάνω στο κόσμημα είναι αρκετά μικρή και σύντομα θα υποχωρήσει. Γι’ αυτό τα επιχρυσωμένα κοσμήματα θα πρέπει να φοριούνται σε λίγες εμφανίσεις και να μην έρχονται σε επαφή με οινόπνευμα (κολόνια), να μην τα φοράτε στο μπάνιο κλπ.

Εάν αναζητάτε χρυσά κοσμήματα που θα θεωρηθούν μια υπέροχη επένδυση και θα μπορείτε να τα φοράτε για όλη σας τη ζωή, επιλέξτε όσο περισσότερα καράτια μπορεί να σηκώσει η τσέπη σας.

Χρυσά κοσμήματα – Εναλλακτικές επιλογές

Εάν πάλι ένα χρυσό κόσμημα σας φαίνεται αρκετά ακριβό, μπορείτε πάντοτε να στραφείτε στις δύο επόμενες επιλογές κοσμημάτων. Και δεν είναι άλλες από τα ατσάλινα κοσμήματα και τα κοσμήματα από ασήμι.

 

Πηγή