Οκονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών | Πτώση άνω του 1% – Ποιες μετοχές δέχονται πιέσεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε από το πρωί της Τετάρτης υπό σημαντικές πιέσεις, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η ανησυχία για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, μετά από απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση, έχει προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα στους επενδυτές, οι οποίοι αποσύρουν ρίσκο από τις αγορές.

Οι επενδύσεις σε μετοχές καταγράφουν ισχυρές απώλειες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κάτω από τις 1.430 μονάδες, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του τελευταίου μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης και οι Τράπεζες

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,19%, καταλήγοντας στις 1.428,84 μονάδες. Το γεγονός αυτό ήρθε ως συνέχεια των αδύναμων επιδόσεων στις διεθνείς αγορές και αποτελεί τη χειρότερη απόδοση από την 5η Αυγούστου, όταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κύμα ρευστοποιήσεων είχε φέρει την αγορά σε παρόμοια δυσμενή θέση.

Ιδιαίτερα έντονες πιέσεις παρατηρούνται στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,65%. Οι βασικές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν αξιοσημείωτες απώλειες, με την Εθνική Τράπεζα να χάνει 1,9%, την Πειραιώς 1,71%, την Alpha Bank 1,61% και την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,56%.

Μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης – Ποιες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι ισχυρότερες πιέσεις καταγράφονται σε επενδύσεις σε μετοχές της Metlen, η οποία σημειώνει πτώση 1,8%, και της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί κατά 2%. Οι μετοχές της Ελλάκτωρ κατέγραψαν σημαντική πτώση κατά 3%, ενώ η Autohellas βρέθηκε σε ακόμα δυσμενέστερη θέση, σημειώνοντας απώλειες 2,6%. Αρκετές άλλες μετοχές, όπως αυτές της Helleniq Energy, της Jumbo, της Titan και της Aegean, παρουσίασαν επίσης πτώσεις άνω του 1%, παρά τα θετικά νέα για τη συνεργασία της τελευταίας με τη Volotea.

Στην κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Intralot ξεχώρισε με πτώση 2,2%, ενώ και άλλες μετοχές όπως αυτές των Austriacard, Fourlis και Intrakat κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%. Αντίθετα, η Dimand ήταν από τις λίγες μετοχές που αντιστάθηκαν στο πτωτικό κύμα, σημειώνοντας μικρή άνοδο στα 9,7 ευρώ.

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις στην Ελληνική αγορά

Οι πιέσεις που καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνδέονται άμεσα με τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές. Οι πρόσφατες απώλειες στον αμερικανικό Dow Jones και τον ιαπωνικό Nikkei επιβεβαιώνουν τις παγκόσμιες ανησυχίες, με τη βουτιά 626 μονάδων στον Dow Jones και τη μείωση 4,2% στον Nikkei να επηρεάζουν αρνητικά και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1%, ακολουθώντας το πτωτικό μοτίβο που κατέγραψαν οι υπόλοιπες αγορές. Ακόμα και η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα με πτώσεις άνω του 3%. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για την ελληνική αγορά, η οποία δυσκολεύεται να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία της εν μέσω αυτών των πιέσεων.

Προοπτικές και ανησυχίες για το μέλλον

Παρά τις θετικές ειδήσεις για την οικονομία από το εσωτερικό, όπως τα ισχυρά εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα πολλών ελληνικών εταιρειών και οι νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, η ελληνική αγορά δεν φαίνεται ικανή να ξεπεράσει τις εξωτερικές πιέσεις. Το αρνητικό διεθνές κλίμα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις επικείμενες αξιολογήσεις των οίκων DBRS και Moody’s, ασκεί επιπλέον πίεση στις επενδύσεις. Η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη σε διάφορους τομείς, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών στρέφεται από τις μετοχές, στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι η περίοδος αυτή θα είναι κρίσιμη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εξωτερικές επιδράσεις από τις διεθνείς αγορές, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, θα συνεχίσουν να παίζουν κεντρικό ρόλο στην πορεία της αγοράς.

Πηγή