Διάφορα

Τι φοβάται το Μαξίμου για την επόμενη μέρα


Ευρωεκλογές 2019

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι η ιστορία θα τους εκδικηθεί αλά 2014 – Τα σενάρια διαχείρισης του αποτελέσματος και οι υπαινιγμοί Τσίπρα-Βερναρδάκη για πρόωρες εκλογές – Στο στόχαστρο των Βρυξελλών οι προεκλογικές παροχές

Την περίοδο «Σαμαρά» μετά τον Μάιο του 2014 τρέμουν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν η τότε κυβέρνηση κατέγραψε ήττα 3,9% από τον πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας για τα κόμματα συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας παράλληλα την αποδυνάμωσή τους να υπογράψουν με τις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση του Μνημονίου που έφτανε στη λήξη του.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και η επόμενη ημέρα της κάλπης θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλότερα ποσοστά από τις εκλογές του 2015, με τις Βρυξέλλες να ζητούν εξηγήσεις για το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και το τυχόν το νέο κύμα παροχών που τυχόν ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας για τις εθνικές εκλογές.

Έχοντας ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση εξαγγέλλοντας θετικά μέτρα μέχρι το 2022, δίχως την έγκριση των δανειστών, το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσει μία πονηρή τακτική για την επόμενη ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών, όπου αναλόγως με το μέγεθος της διαφοράς θα κλιμακώσει τη «μάχη» κατά των «νεοφιλελεύθερων» πολιτικών που ανέρχονται στην Ευρώπη, με συνθήματα «Go back mister Weber», ο οποίος διεκδικεί τη προεδρία της Κομισιόν. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξυπνήσει μνήμες ενός ΣΥΡΙΖΑ του 2015 για να μην καταρρεύσει στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου

Η κυβέρνηση στο δρόμο προς το Eurogroup της 13ης Ιουνίου θα περπατά σε αναμμένα κάρβουνα. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να κριθεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, έστω και με την μέθοδο του ειδικού λογαριασμού, κάτι που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, ενώ θα απαιτηθούν οι εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το κόστος των μέτρων.

Θα έχει προηγηθεί στις 5 Ιουνίου η έκθεση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα αποτελέσματα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι συνεδριάσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου (Euro Working Group, Eurogroup), θα δώσουν και το πρώτο στίγμα για τη στάση των Ευρωπαίων μετά τα αποτελέσματα της κάλπης των Ευρωεκλογών και των νέων ισορροπιών που θα έχουν δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι θεσμοί έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για τις εξαγγελίες, ωστόσο οι εκλογές στην Ευρώπη έβαλαν σε αναμονή τις ενστάσεις των θεσμών για πολιτικούς λόγους. Και στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως οι ισορροπίες στην Ευρώπη θα αλλάξουν μετά την κάλπη, με τους «πολιτικούς» των Βρυξελλών να αλλάζουν και συνεπώς το τεχνοκρατικό κομμάτι των δανειστών να βγει μπροστά πιέζοντας για προσεκτικές κινήσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους. Το επόμενο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου γεγονός που ίσως δεν επιτευχθεί μετά τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς να ψηφίσει το θετικό πακέτο μέτρων.

Στόχος να πείσουν τις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό

Στις συνεδριάσεις του Ιουνίου ελληνική κυβέρνηση, υπουργοί Οικονομικών, Κομισιόν και Θεσμοί θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο έως και το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κενό και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί ετοιμάζουν έκθεση με κόκκινες ενστάσεις σχετικά με την πορεία υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων (ν. Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.), ενώ θα συμπεριλάβουν και τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους τα μέτρα ελάφρυνσης.

Από την κυβέρνηση επιμένουν η ελληνική πλευρά έχει προεκτιμήσει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο μέρος του οποίου έχει ήδη εφαρμοστεί διά της 13ης σύνταξης, μειώσεις στον ΦΠΑ στην εστίαση (κ.λπ.).

Το σχέδιο με τα θετικά μέτρα για φέτος και του χρόνου ανέρχεται στα 4,2 δισ. ευρώ, και όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020 (1,3 δισ. με το θετικό αποτύπωμα του 2019), επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου (1,8 δισ.).
Πηγή:protothema.gr

The post Τι φοβάται το Μαξίμου για την επόμενη μέρα appeared first on Enimerosi24.



Source link