Τεχνολογία

Τι είναι τα crypto και πώς να τα αγοράσετε;


27 Aug Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς να αγοράσετε;

Posted at 09:30h
in CRYPTO
by Notis P.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούν κρυπτογραφία για να εξασφαλίσουν τις συναλλαγές και να ελέγξουν τη δημιουργία νέων μονάδων. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, τα crypto coins δεν εκδίδονται από κάποια κυβέρνηση και δεν υπόκεινται στον έλεγχο από κάποια κεντρική τράπεζα.

Βασικά χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων:

Αποκεντρωμένα: Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός οργανισμός που να ελέγχει το δίκτυο.
Ασφαλή: Χρησιμοποιούν κρυπτογραφία για να προστατεύσουν τις συναλλαγές.
Ψηφιακά: Τα crypto πάρχουν μόνο σε ψηφιακή μορφή.
Περιορισμένη προσφορά: Ο συνολικό αριθμός των κρυπτονομισμάτων είναι συνήθως περιορισμένος.

Πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα;

Τα κρυπτονομίσματα βασίζονται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται blockchain. Το blockchain είναι ένα δημόσιο, αρχείο που καταγράφει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ένα δίκτυο κρυπτονομισμάτων. Κάθε συναλλαγή επιβεβαιώνεται από τους χρήστες του δικτύου, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστές τους για να επιλύσουν μαθηματικά προβλήματα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξόρυξη (mining).

Υπάρχουν διάφορα crypto coins, κάθε ένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά προσφέρουν παθητικό εισόδημα μέσω πονταρίσματος, άλλα χρησιμοποιούνται απλά ως μέθοδος πληρωμής ενώ άλλα παρέχουν πρόσβαση σε περισσότερες λειτουργίες στο Web 3.0.

Πώς να αγοράσετε κρυπτονομίσματα;

Για να αγοράσετε κρυπτονομίσματα, θα χρειαστείτε έναν λογαριασμό σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι πλατφόρμες που επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν, να πουλάνε και να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα.

Βήματα για να αγοράσετε κρυπτονομίσματα:

Επιλέξτε ένα ανταλλακτήριο: Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων διαθέσιμα, όπως η Binance, το Coinbase, το Crypto.com κ.λπ. Κάθε ανταλλακτήριο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και κόστη. Μια από τις πιο βολικές επιλογές για την Ελλάδα, είναι και οι επενδύσεις μέσω Revolut, όπου πολύς κόσμος διαθέτει ήδη λογαριασμό.
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό: Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό ενώ στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να παρέχετε και προσωπικές πληροφορίες και να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας.
Κατάθεση χρημάτων: Μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή τραπεζική μεταφορά.
Αγορά κρυπτονομισμάτων: Μόλις καταθέσετε χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε τα κρυπτονομίσματα που επιθυμείτε.

Συμβουλές για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Έρευνα: Πριν επενδύσετε σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, ερευνήστε καλά το έργο και την τεχνολογία πίσω από αυτό. Ειδικά στις περιπτώσεις που επενδύετε σε νέα κρυπτονομίσματα, εξετάστε τις προοπτικές τους για το μέλλον.
Ασφάλεια: Φροντίστε να αποθηκεύσετε τα κρυπτονομίσματά σας σε ένα ασφαλές πορτοφόλι. Συνήθως, τα κεντρικά ανταλλακτήρια προσφέρουν ενσωματωμένα πορτοφόλια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να εξετάσετε και την χρήση ενός εξωτερικού και αποκεντρωμένου crypto wallet, όπως το Metamask.
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου: Μην επενδύετε όλα τα χρήματά σας σε ένα μόνο κρυπτονόμισμα. Προσπαθήστε να μοιράσετε το διαθέσιμο κεφάλαιο σε διάφορα κρυπτονομίσματα, ώστε να αντισταθμίσετε μια πιθανή πτώση σε κάποιο από αυτά.
Υπομονή: Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να είστε προετοιμασμένοι για τις διακυμάνσεις των τιμών.
Φόροι: Ενημερωθείτε για τις φορολογικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Στην Ελλάδα το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, οπότε σε περίπτωση μεγάλων κερδών, συμβουλευτείτε έναν λογιστή.

Συμπέρασμα – Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς να αγοράσετε;

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, με το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από αυτά να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Όπως κάθε μορφή επένδυσης, έτσι και η συγκεκριμένη, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του αρχικού σας κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή.

Αποποίηση Ευθυνών: Αυτός ο σύντομος οδηγός παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πριν λάβετε οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Πηγή