Στην Ουκρανία σήμερα η Μέρκελ
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, 07:00
Δύο ημέρες αφού συζήτησε – μεταξύ άλλων και για τη διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας – με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, επισκέπτεται σήμερα Κυριακή το Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Μέρκελ αναμένεται να επισημάνει την έλλειψη προόδου ως προς την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μινσκ, της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση.
Από το 2014, οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν φιλορώσους αυτονομιστές στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, κοντά στα ουκρανορωσικά σύνορα. Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύρραξη, που συνεχίζει να σιγοκαίει.
Στην ατζέντα θα είναι επίσης ο σχεδόν αποπερατωμένος πλέον υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, έργο ρωσογερμανικής κοινοπραξίας που προκαλεί επιπλέον τριβές στις σχέσεις τόσο της Ρωσίας με την Ουκρανία, όσο και σε αυτές της Γερμανίας με την Ουκρανία.
Η Γερμανία εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να αποτελεί χώρα διέλευσης ρωσικού αερίου που πωλείται στην Ευρώπη και θα εισπράττει προμήθειες γι’ αυτό. Η τρέχουσα σύμβαση της Μόσχας με το Κίεβο έχει ισχύ έως το 2024.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόσχα προχθές Παρασκευή η Μέρκελ επέμεινε στο ότι ο αγωγός είναι έργο με σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Τόνισε ακόμη πως το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, από τη Ρωσία το 2014.
Μετά την άφιξή της στο Κίεβο, η Μέρκελ έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη, 80 χρόνια μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην τότε Σοβιετική Ένωση.
Κατόπιν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς της λεγόμενης επανάστασης της πλατείας Μαϊντάν, που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.