Σε τροχιά τουριστικής επανεκκίνησης η Ιορδανία επαναπροσεγγίζει την ελληνική αγορά
Μπορεί η πανδημία να ανέκοψε την τουριστική ροή που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας αλλά ο Οργανισμός Τουρισμού της Ιορδανίας (Jordan Tourism Board) συνεχίζει να πιστεύει στη δυναμική που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και μπαίνει εκ νέου στη διαδικασία να επανατροφοδοτήσει το κομμάτι της προβολής και να υπενθυμίσει το τουριστικό του προϊόν στους Έλληνες ταξιδιώτες. Η πρώτη κίνηση έγινε την Τετάρτη με την παρουσίαση της Ιορδανίας ως τουριστικού προορισμού στους τουριστικούς πράκτορες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως τόνισε ο Αχμέτ Αλ Αχμούντ διευθυντής μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους Ιορδανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα, όσο και από Έλληνες να ταξιδέψουν στην Ιορδανία. Αυτό άλλωστε έδειχναν και τα στοιχεία προ πανδημίας καθώς μέσα σε ένα χρόνο, από το τέλος του 2018 έως το τέλος του 2019 οι Έλληνες τουρίστες αυξήθηκαν κατά 73,9%. Σε αυτήν την βάση, η χώρα τους μπαίνει σε διαδικασία επανεκκίνησης του τουρισμού, που ξεκίνησε από τον Ιούνιο και ότι μπορεί η προσπάθεια που είχε αρχίσει να συνεχιστεί. Ο ίδιος είπε ότι συζητάνε επίσης, μαζί με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού της Ελλάδας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν τουριστικά πακέτα για ταξιδιώτες από Αμερική (ή και αλλού) που οι δύο χώρες θα συνδυάζονται σε ένα ταξίδι.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) Λύσαδρος Τσιλίδης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Έλληνες να επισκεφθούν την Ιορδανία, τόσο για λόγους θρησκευτικούς όσο και για να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μιας χώρας του αραβικού κόσμου η οποία είναι ειρηνική και φιλόξενη. Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον των Ιορδανών να έρθουν σε μια χώρα ευρωπαϊκή όπως η Ελλάδα. «Είμαστε ακόμη σε ένα μεταβατικό στάδιο ωστόσο καθώς η βιομηχανία των ταξιδίων θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανακάμψει, με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή τα τουριστικά γραφεία παρουσιάζουν μείωση της δραστηριότητάς τους κατά 80% σε σχέση με το 2019», επεσήμανε ο κ.Τσιλίδης.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι αεροπορικές εταιρείες, καθώς όπως είπε ο Διευθυντής του εθνικού αερομεταφορέα της Ιορδανίας “Royal Jordanian” για την Ελλάδα και την Κύπρο Ζακαρία Αμπάντι μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να φτάσουν στο 60% των επιπέδων του 2019, γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν τα δρομολόγια και οι προορισμοί που είχαν κοπεί και περιοριστεί λόγω πανδημίας. Σήμερα το Αμμάν με την Αθήνα συνδέονται τρεις φορές την εβδομάδα αεροπορικώς ενώ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον κ.Αμπάντι τα δρομολόγια θα γίνονται τέσσερις μέρες την εβδομάδα.
Στην ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλλει και το γεγονός ότι οι δύο χώρες συνδέονται με δεσμούς βαθειάς φιλίας, όπως είπε ο πρέσβης του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας στην Ελλάδα Άσραφ Χασάν, το οποίο, τόνισε, φαίνεται και στον τρόπο που λειτουργούν οι ίδιοι οι άνθρωποι, καθώς “αισθανόμαστε σαν αδέρφια».
Έντονο ενδιαφέρον για θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό
Εκτός από την μοναδική αρχαία πόλη της Πέτρας, την λαξευμένη σε βράχους, τα resort της Νεκράς θάλασσας με τα ιαματικά νερά στο χαμηλότερο σημείο της γης, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα δεκάδες μέρη που αξίζει να γνωρίσει κανείς στην Ιορδανία, εκείνο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή αντίστοιχα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Όπως υπογράμμισε κατά την παρουσίασή του, το αρμόδιο στέλεχος του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας Άμερ αλ Τουάλ, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη που αξίζει ο επισκέπτης να γνωρίσει είναι «η Βηθανία πέρα από την Ιορδανία, εκεί όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς και τα βήματα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, σε συνδυασμό με δεκάδες άλλες τοποθεσίες που αναφέρονται στη Βίβλο».
Στο πλαίσιο αυτό, προηγήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ιορδανίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και εκπροσώπους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Ελλάδας ενώ έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας για τον προσκυνηματικό τουρισμό τον Ιανουάριο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.
Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του υπουργείου Τουρισμού, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) Βαγγέλη Βλάχο.