Πραγματοποιήθηκε το 1ο Legal Transformation Conference
22 Sep Πραγματοποιήθηκε το 1ο Legal Transformation Conference
Posted at 13:38h
in BUSINESS
by Soustas
Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 1ο Legal Transformation Conference, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (Αίθουσα Ilissos), το οποίο διοργανώθηκε από την Palladian Conferences, σε συνεργασία με το περιοδικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ και το DikastikoReportaz.gr υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η Intrakat, χάλκινος χορηγός η Space Hellas και υποστηρικτής το New York College.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί ευρωπαϊκή διαπίστωση ότι η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης επιταχύνει την απονομή της. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε ποτέ, ύψους περισσότερων από € 300 εκατ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε επίσης, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα υλοποιείται ένας μεγάλος αριθμός έργων, όπως είναι οι ψηφιακές δίκες για την απομακρυσμένη κατάθεση μαρτύρων, η αναβάθμιση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του εθνικού ποινικού μητρώου, η αναβάθμιση του συστήματος τήρησης πρακτικών συνεδριάσεων των δικαστηρίων και πολλές άλλες δράσεις που ανακοινώνει καθημερινά το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ενώ, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα ψηφιακά εργαλεία επί της ουσίας είναι εργαλεία δημοκρατίας και εργαλεία παραγωγικότητας και μεταρρύθμισης. Επισήμανε ότι ο τομέας της Δικαιοσύνης στην αρχή ήταν ένας τομέας με ελλιπή ψηφιοποίηση και μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης εντόπισαν ορισμένα καλά συστήματα, όπως το ΟΣΣΔΥ-ΠΠ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης), το παλιό σύστημα του ποινικού μητρώου και συστήματα απομαγνητοφώνησης τα οποία υπάρχουν στα δικαστήρια και πάνω σε αυτά επιλέξαν να εφαρμόσουν μια στρατηγική γρήγορων νικών, να εξετάσουν δηλαδή ποιες υπηρεσίες, ειδικά κατά την περίοδο του COVID19, θα μπορούσαν να παράξουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος αποτέλεσαν το αντικείμενο της 1ης ενότητας του συνεδρίου με τη συμμετοχή του κ. Γιάννη Συμεωνίδη, Επιτρόπου, Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, του κ. Δημήτρη Γιάντση, Γενικού Διευθυντή, ΓΔ Έργων της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» (ΚτΠ Α.Ε.), του κ. Νικόλα Κανελλόπουλου, Δικηγόρου, Πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του κ. Κώστα Αργυρόπουλου, Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών, SPACE HELLAS. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ επικεντρώθηκαν στην αναλυτική παρουσίαση των τεχνολογικών εργαλείων που αναπτύσσονται στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά και στους κινδύνους που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται από τη χρήση τους. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξελικτική πορεία ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και των δικαστηρίων. Η συζήτηση συντονίστηκε από την κ. Μαρία Δήμα, δημοσιογράφο στο περιοδικό Δικαστικό Ρεπορτάζ.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η κεντρική ομιλία του κ. Παναγιώτη Δανιά, Προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με τίτλο «e-Justice στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Διοικητικής Δικαιοσύνης». Όπως επισήμανε, η διοικητική δίκη δεν βασίζεται τόσο «στη ζωντανή διαδικασία του ακροατηρίου», αλλά, είναι τεχνοκρατική. Πρόκειται δηλαδή για υποθέσεις που έχουν «λιγότερη σημασία οι μαρτυρικές καταθέσεις και περισσότερη τα διάφορα έγγραφα», συνεπώς, «ο διοικητικός φάκελος» είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τους. Μάλιστα, ο κ. Δανιάς τόνισε ότι «δεν υπάρχει πια το πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπήρχε κάποτε. Ήδη οι υποθέσεις προσδιορίζονται στα περιφερειακά Πρωτοδικεία και Εφετεία εντός του έτους και στην Αθήνα εντός των δύο ετών». Το πρόβλημα στα διοικητικά δικαστήρια προκύπτει «όταν η διοίκηση δεν έχει στείλει τα σχετικά στοιχεία».
Στην 2η ενότητα με τίτλο: «Οι Λειτουργίες του Δικαστικού Συστήματος αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της τεχνολογίας, οι διαστάσεις και οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού εγκλήματος», οι κ.κ. Λάμπρος Τσόγκας, Αντεισαγγελέας Εφετών στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, εα ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Αναστασόπουλος, Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ιδρυτής & Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «AA Lawyers» επικεντρώθηκαν στις ανάγκες, τις προκλήσεις, τις σύγχρονες διαδικασίες και απειλές που αφορούν στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες του Δικαστικού Συστήματος. Το πάνελ συντονίστηκε από την κ. Τζώρτζια Κοντράρου, δημοσιογράφο στο περιοδικό Δικαστικό Ρεπορτάζ.
Στο πάνελ της 3ης ενότητας η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τον άξονα των τηλε-δικών, οι οποίες τον τελευταίο καιρό αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών και των εμπλεκόμενων φορέων του τομέα της απονομής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς τα οφέλη και οι προβληματισμοί που αυτές παρουσιάζουν, με τη συμμετοχή του κ. Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, της κ. Ελένης Τροβά, Δικηγόρου ΔΝ παρ’ Αρείω Πάγω, της κ. Βούλας Δημητριάδου, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Αναπληρωματικού Μέλους του ΔΣ της Ένωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων και του κ. Μανώλη Ροδουσάκη, Δικηγόρου, Διδάκτορα Νομικής. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Κατερίνα Ζαγγανά, Δικηγόρος Αθηνών.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Δημήτρη Βερβεσού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), με τίτλο: «Η συμβολή των Δικηγορικών Συλλόγων στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης». Ο κ. Βερβεσός αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΔΣΑ για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης σχολίασε ότι «αποτελεί διαχρονική, εδραία πεποίθησή μου ότι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για την πρόοδο της πολύπαθης ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και για την κάμψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που θέτει το κεντρικό κράτος και η δημόσια Διοίκηση». Αναφερόμενος στις επιτυχημένες ενέργειες του ΔΣΑ σημείωσε το αίτημα και τη συνεισφορά του Συλλόγου για την έκδοση των ψηφιακών υπογραφών, την προώθηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων στα πολιτικά δικαστήρια. Ως προς τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, ο πρόεδρος του ΔΣΑ σημείωσε ότι παραμένουν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης πολύ σημαντικές διαδικασίες της πολιτικής δικαιοσύνης, στα Διοικητικά Δικαστήρια παραμένουν εκτός ηλεκτρονικής κατάθεσης τα δικόγραφα πλην του εισαγωγικού, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η ψηφιοποίηση δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα να εκτυπώνονται έγγραφα, να υπογράφονται και στη συνέχεια να επαναψηφιοποιούνται.
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ereportaz.gr, Bankwars.gr, Μπαμ στο ρεπορτάζ, Mikrometoxos.gr, News247.gr, Τheceo.gr.