Ειδήσεις

Πού θα πάμε σήμερα στην πόλη




Συναυλίες, χορός, και θεατρικές παραστάσεις μάς περιμένουν αυτήν την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, σε διάφορα σημεία της Αθήνας και μας προσφέρουν ανάσες δροσιάς και ξεγνοιασιάς.

«Δράκουλας» του Μπραμ Στόουκερστο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Η θεατρική ομάδα «naan» και η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα παρουσιάζουν το έργο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόουκερ.

Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της φανταστικής λογοτεχνίας, για ένα αριστοτεχνικά δομημένο μυθιστόρημα, καθώς η δράση εκτυλίσσεται μέσα από τα ημερολόγια-μαρτυρίες των ηρώων της ιστορίας, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να παραμένουν δυσανάγνωστα τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Το βιβλίο, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897 με μεγάλη επιτυχία και έκτοτε δεν έπαψε να κυκλοφορεί, ενώ στην Αμερική εξακολουθεί να είναι best-seller. Ο Δράκουλας έγινε αφορμή για πλήθος κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς η φιλοσοφική-μεταφυσική διάσταση που διαπερνά το έργο παραμένει αμετάβλητη συνεχίζοντας να ασκεί γοητεία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, θεατρική απόδοση: Φρόσω Λύτρα

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Γλύπτης: Στέλιος Γαβαλάς

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Μουσικής: Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας

Χορογραφίες: Αλέξης Φουσέκης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Φαίη Κοκκινοπούλου

Παραγωγή: Ομάδα “naan”

Διανομή:

Δράκουλας: Δημήτρης Γεωργαλάς

Μίνα: Λίνα Σακκά

Καθηγητής Βαν Χένσλιγνκ: Κώστας Φλωκατούλας

Τζόναθαν: Κωστής Μπούτας

Λούσυ: Έλσα Σίσκου

Ρόμπερτ: Χρήστος Ντόβας

Χορεύουν:

Αναστασία Κελέση, Αλέξης Φουσέκης, Νεκτάριος Ραμιάς

Διάρκεια: 100 λεπτά

15 Ιουλίου 2018

«Άγγελος εξολοθρευτής» από την Άντζελα Μπρούσκου στην Πειραιώς 260

Η Άντζελα Μπρούσκου παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 την παράσταση «Άγγελος εξολοθρευτής», μια διασκευή πάνω στο ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του Λουίς Μπουνιουέλ.

Γνωστή για την αιχμηρή ματιά και την τολμηρή αισθητική της, η Άντζελα Μπρούσκου έχει σκηνοθετήσει κάποια από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου ενώ έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες.

Το 1993 ίδρυσε με την ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη την ομάδα «Θέατρο Δωματίου». Εφέτος διασκευάζει και σκηνοθετεί για το Φεστιβάλ τον Άγγελο Εξολοθρευτή του Λουίς Μπουνιουέλ (El ángel exterminador, 1962), μια μακάβρια κωμωδία με καυστική ματιά πάνω στην ανθρώπινη φύση που μπορεί να κρύβει άγρια ένστικτα και ανομολόγητα μυστικά.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Διάρκεια 120′

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018.



Συντελεστές:


Μετάφραση – Απόδοση: Θέμελης Γλυνάτσης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου

Μουσική: Nalyssa Green

Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου

Σκηνικά – Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Παπαδημητρίου

Κοστούμια – Βίντεο: Άντζελα Μπρούσκου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέβη Κουτσοθανάση

Τρέιλερ: Αλέξανδρος-Ρωμανός Λιζάρδος

Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιώργος Κοψιδάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σταύρος Λίτινας, Θέμις Μπαζάκα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρης Παπαδημητρίου,Βάλια Παπαχρήστου, Αλέκος Συσσοβίτης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Χάρης Φραγκούλης, Nalyssa Green

Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions

15 Ιουλίου 2018 – 17 Ιουλίου 2018

Κυρ., Δευ., Τρί.: 21.00

Τοποθεσία:

Χώρος Η, Πειραιώς 260, Ταύρος

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Αρχική




Parklife «Εν Χορδαίς και Οργάνοις: Μάρκος ο Δάσκαλός μας» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος



Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει το μουσικό σύνολο των μαθητών της συριανής μουσικής σχολής Εν Χορδαίς και Οργάνοις για μια μουσική παράστασή με τίτλο «Μάρκος ο δάσκαλος μας», στην πρώτη του εμφάνιση εκτός Σύρου.

Το μουσικό σύνολο ιδρύθηκε στη Σύρο το 2017 με σκοπό την εκμάθηση λαϊκών οργάνων και τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου.

Αυτό ήταν και το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του Εν Χορδαίς, Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας και Ηρώ Σαΐα.

Στη συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στις 15 Ιουλίου το κοινό θα ταξιδέψει στη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο», σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ θα ακολουθήσει μία μουσική αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και 1940, δηλαδή στην εποχή του μεσοπολέμου όπου άνθισε η ρεμπέτικη μουσική.

Θα ακουστούν μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τούς: Λαυρέντη Στρατή (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), Γιώργο Παχή (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς) Θεόφιλο Ζερβό (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), Αλέξανδρο Χαλαβαζή (κιθάρα), Παντελή Ρούσσο (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς) Βαγγέλη Στεφάνου (κιθάρα), Πέτρο Στεφάνου (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Παναγιώτη Μαντή (μπουζούκι – μπαγλαμάς), Θανάση Σταχτά (μπουζούκι), Ηλία Παπαμακάριο (μπουζούκι), Μιχάλη Μπόνη (μπουζούκι), Γιώργο Λουδάρο (πιάνο) που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Τάκη Φραγκού (κοντραμπάσο).

Κυριακή 15/07 | 21.00

Ξέφωτο / Είσοδος ελεύθερη με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος




«Πού’ ναι τα χρόνια ωραία χρόνια…» του Σταύρου Κουγιουμτζή στην Κηφισιά

Την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 21.00 στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς παρουσιάζεται μια μουσικό-θεατρική παράσταση με τίτλο «Πού ‘ναι τα χρόνια ωραία χρόνια…» αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Σταύρου Κουγιουμτζή.

Με αφορμή τα τραγούδια του αγαπημένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, ζωντανεύουν στη σκηνή απλές καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων της δεκαετίας του ’60 που κυνηγούν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Προσωπικές αναμνήσεις του συνθέτη βασισμένες στα βιβλία του «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια», «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες» και «Χρόνια σαν βροχή» καταγράφουν μνήμες και ιστορίες για τις γειτονιές, τις συμπεριφορές, τα εύθυμα περιστατικά, αλλά και τις πίκρες ενός ολόκληρου λαού που αγωνιούσε να σταθεί στα πόδια του.

Εικόνες δοσμένες με χιούμορ, συγκίνηση, αλλά και μαγεία σε μια προσεγμένη παραγωγή με όμορφο σκηνικό, αυθεντικά κοστούμια εποχής, οκτώ ηθοποιούς που παίζουν και τραγουδούν σαν μια παρέα που θυμίζει παλιό, κυριακάτικο τραπέζι.

Συντελεστές:

Μουσική – Τραγούδια: Σταύρος Κουγιουμτζής

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Γιώργος Φρατζεσκάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Νικολαΐδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Σμαράγδα Τσίρκα, Δημήτρης Πάσιος, Στεφανία Δράκου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2018.




«Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» στο Θέατρο Πέτρας

Το επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του ΘΕ.ΑΜ.Α., παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Την παράσταση σκηνοθετούν ο ιδρυτής του ΘΕ.ΑΜ.Α. Βασίλης Οικονόμου και η Ελιάνα Περηφάνου. Η αναζήτηση απόδοσης δικαίου δίνει δύναμη στην Αντιγόνη να ξεπεράσει τα όρια της κοινωνίας της, αλλά και του ίδιου της του εαυτού… Κάθε ήρωας αναζητά τη σχέση του με την εξουσία και την ορίζει όπως επιθυμεί…

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου – Ελιάνα Περηφάνου

Επιμέλεια μετάφρασης: Βασίλης Οικονόμου

Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Σκηνογραφία: Ελιάνα Περηφάνου

Κοστούμια: Βασίλης Οικονόμου

Ηχολήπτης: Φώτης Κίκιρας

Φωτογραφίες: Peny Delta



Διανομή:

Αντιγόνη: Έλη Δρίβα

Ισμήνη: Βίκυ Πετροπούλου

Κρέων: Πάνος Ζουρνατζίδης

Φύλακας: Ανδρέας Ζήκουλης

Τειρεσίας: Κωνσταντίνος Λούκας

Αίμων: Μάνος Τριανταφυλλάκης

Άγγελος: Μιχάλης Ταμπούκας

Ευρυδίκη: Έφη Τούμπα

Κορυφαίες Χορού:

Αιμιλιανή Αβραάμ

Κατερίνα Κοντομάρκου

Ευαγγελία Σχοινά

Χορός:

Χριστίνα Τούμπα

Χάννα Ελ Χατζ Ομάρ

Μαρία Μουρελάτου

Βασίλης Οικονόμου

Αγγελική Νομικού

Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Μουσικοί Κρουστών & Έγχορδων Οργάνων: Μάκης Σουλελές, Αλέξανδρος Χαντζαράς, Ευανθία Μπουρνιά

Προσβασιμότητα περιεχομένου με την πιστοποίηση και επιμέλεια της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών».

Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Ακουστική περιγραφή: Θανάσης Παπαντωνόπουλος

Προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά και σε γραφή Braille.

Προσβασιμότητα χώρου

Διάρκεια: 90 λεπτά

Στo πλαίσιo του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2018.

15 Ιουλίου: Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη







«Under Milk Wood» του Ντύλαν Τόμας στο Ανοιχτό Θεατράκι Φλώρου και Λάμψα – Αμπελόκηποι

Στις 15-16 Ιουλίου 2018 ώρα 9.30μμ, στο Ανοιχτό Θεατράκι Φλώρου και Λάμψα – Αμπελόκηποι, το θεατρικό Εργαστήρι Άπλετοι Κήποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, παρουσιάζει το Under Milk Wood του Dylan Thomas.

Στο Χλαρέγκιμπ, ένα ψαροχώρι στις ακτές της Ουαλίας, μια μέρα της άνοιξης, που είναι ακόμα νύχτα, ξημερώνει, η μέρα περνάει και ξανανυχτώνει. Πάνω από 60 οι ιδιόρρυθμοι κάτοικοί του και ένας ο αφηγητής τους, στη σκιά ενός Γαλατένιου Δάσους, μέσα στην ποιητική πρόζα του Ντύλαν Τόμας, μπροστά σε μια θάλασσα γεμάτη δολώματα, αστέρια και λέξεις.

Το Under Milk Wood, έργο γραμμένο για φωνές, προορισμένο για το ραδιόφωνο, είναι το κύκνειο άσμα του Ντύλαν Τόμας και πρωτοπαρουσιάστηκε έξι μήνες πριν το θάνατο του ποιητή. Οι Άπλετοι Κήποι το μεταφέρουν στη σκηνή τοποθετώντας στην άκρη του μικρού χωριού ένα ραδιοφωνικό στούντιο.

Συντελεστές:

Δραματουργική Επεξεργασία / Σκηνική Διδασκαλία: Αφροδίτη Παρζακώνη

Μετάφραση: Δήμητρα Σιούκα

Αφηγητής: Βασίλης Τσόνογλου

Φωνητική Διδασκαλία: Χριστίνα Αυγερίδη

Χορογραφίες: Αφροδίτη Κορέτση

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Ορχήστρα: Χρήστος Τόλης (Κρουστά) | Φραγκίσκος Κοντορούσης (Ακορντεόν) | Νίκος Γκούμας (Πνευστά)

Αφίσα: Ελένη Φακωτάκη

Φωτογραφίες: Χρήστος Τόλης

Κρατήσεις – 6976924128




«Οι πέτρες μιλούν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεργαζόμενο για δεύτερη χρονιά με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, θα φιλοξενήσει την πρωτότυπη και επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν».

Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, μέσω των οποίων επιχειρείται η γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία σε συνδυασμό με μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου, θα ακούγονται αποσπάσματα από εμβληματικά κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, το προοίμιο της “Οδύσσειας”, μελοποιημένο στα αρχαία ελληνικά, αλλά και ο περίφημος μεγάλος ομηρικός ύμνος “Εις Αφροδίτην” ως γέφυρα σύνδεσης με τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου “Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου”, στην οποία η προσέγγιση του κάλλους και η θεά της ομορφιάς κατέχουν κυρίαρχη θέση.



Συγκεκριμένα οι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν:

 Ομηρικός Ύμνος στην Αφροδίτη (Υ1 [V]) (μετάφραση Δ. Π. Παπαδίτσας, Ε. Λαδιά)

 Σοφοκλή, Αντιγόνη (μετάφραση Ν. Παναγιωτόπουλος)

Αριστοτέλους, Ρητορική (μετάφραση Δ. Λυπουρλής)

Πλάτωνος, Συμπόσιο (μετάφραση Σ. Τσιτσιρίδης)

Θουκυδίδη, Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή (μετάφραση Γ. Λιγνάδης)

Αριστοφάνη, Λυσιστράτη (μετάφραση Δ. Δημητριάδης)

Ομήρου Οδύσσεια (μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτης)

Η δραματοποιημένη απαγγελία θα γίνεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 11.00 έως τις 13.00 στο Αίθριο του Μουσείου με έναρξη στις 6/7.

Για τη θεατρική απόδοση των αποσπασμάτων στην Aγγλική χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις των εκδόσεων Oxford και Ηarvard University Press.

O ύμνος στην Αφροδίτη είναι σε αγγλική μετάφραση του Gregory Nagy. Αντίστοιχα στη Γαλλική, χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις των εκδόσεων Les Belles Lettres, La Découverte και Librairie Garnier Frères.

Ερμηνεύουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Δήλος”: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου

Μουσική: Νίκος Πλάτανος




Συναυλία λαϊκής και νησιώτικής μουσικής στο Μαρκόπουλο

Ο Νεκτάριος Γκαγκώσης στο βιολί και ο Βασίλης Σδούκος στο μπουζούκι, συνοδεύουν την Ευαγγελία Βαλβή στο τραγούδι.

Tην Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018, στις 9.30 το βράδυ, στην Κυριακάτικη Πεζοδρόμηση της Κεντρικής Πλατείας Μαρκοπούλου στην συναυλία Λαϊκής και Νησιώτικης Μουσικής!

Η είσοδος είναι ελεύθερη



Source link