Ο Hellas Sat και οι “εσωτερικοί πολέμιοι” του
…που επί χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα!
Στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της NASA ,αντιμετωπίστηκε με το γνωστό ελληνικό χιούμορ. Έχουμε το προτέρημα του αυτοσαρκασμού και αυτό μας κάνει καλό. Ο αυτοσαρκασμός είναι χρήσιμος. Πιο χρήσιμη όμως είναι η αυτοκριτική! Κι αυτό αφορά σ΄ όσους τόσα χρόνια δεν είχαν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να κάνουν το παραμικρό και τώρα εμφανίζονται …λάβροι επικριτές αυτού του πρώτου βήματος που κάνει η Ελλάδα σ΄ ένα χώρο που ουδείς είχε ασχοληθεί για να την βάλει…
Για κάθε προσπάθεια,κάθε σχέδιο, κάθε επιχείρηση υπάρχει πάντα ένα πρώτο βήμα. Δεν θα περίμενε κανείς να κατασκευάσει η Ελλάδα…διαστημόπλοιο. Συνεπώς το να εμφανίζονται και να λοιδορούν όσοι για πάρα πολλά χρόνια ειδικά στο χώρα της Άμυνας και της Ασφάλειας όχι μόνο δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αλλά έκαναν και κακό, πάει πολύ. Κι επειδή αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν να κουνάνε το δάχτυλο είναι η σιωπή όλων των υπολοίπων που δεν θέλουν “να μπλέξουν” καλό είναι να ειπωθούν ορισμένα πράγματα για την προσπάθεια που γίνεται:
•Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οφέλη από αποκρύπτονται τα οφέλη από την ανανέωση και τροποποίηση της σύμβασης για τη χρήση του συστήματος δορυφόρων της «HELLAS SAT» έως το έτος 2041; Ναι ή όχι;
•Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, που είχαν απεμποληθεί με την παραχώρηση του δορυφόρου, κατά την πώληση του ΟΤΕ. Ναι ή όχι;
Να υπενθυμίσουμε ότι η μεταπώληση του τότε δορυφόρου στην Arabsat από τον ιδιωτικοποιημενο ΟΤΕ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει η Ελλάδα μόνο με το δικαίωμα στην ελληνική τροχιακή θέση, το οποίο όμως θα χάνονταν εάν δεν υπήρχε καινούρια σύμβαση και νέος δορυφόρος.
•Η συμφωνία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, διασφάλισε τα δικαιώματα που είχαν απεμποληθεί ,τριπλασιάζοντας, τα ανταλλάγματα που λαμβάνει η χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση; Ναι ή όχι;
Αυτά θα ΄πρεπε να ΄χουν γίνει δεκαετίες τώρα. Αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό. Όπως δεν είχε γίνει και εξακολουθεί να μην είναι κατανοητό στην Ελλάδα, ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν ενδείκνυνται για λόγους μικροπολιτικής.
Ως σήμερα έχουν υλοποιηθεί πολλές και σημαντικές δράσεις και συνέργειες μεταξύ του ΕΛΔΟ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίες αυξάνουν, τις δυνατότητες της χώρας και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη να δίνει μεγάλη έμφαση στο ότι «η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα. Είναι πολύ σημαντική , η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας γιατί μας προσδίδει στρατιωτική υπεροχή.
Γι΄ αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη η πρόσφατη εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου HellasSat 4, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας δορυφορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Παράλληλα, θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτάρκεια καθώς και απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες αναβαθμίζοντας αισθητά τις δυνατότητές μας στο πεδίο αυτό».
Πόσο ελληνικό είναι το πρόγραμμα;
Πολύς λόγος έγινε για το πόσο ελληνικός είναι ο HELLAS SAT.
Ο χειρισμός και η λειτουργία των δορυφόρων πραγματοποιείται από Έλληνες μηχανικούς, καταξιωμένους επιστήμονες, με τους σταθμούς ελέγχου να βρίσκονται σε ελληνικό και κυπριακό έδαφος. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική ασφάλεια.
Επίσης, το πρόγραμμα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού χτίζεται σε στρατηγική συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους και διαστημικούς οργανισμούς και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τις υπηρεσιακές δομές της χώρας.
Πέραν, του κοινού πλέον τόπου, ότι το Διάστημα αποτελεί στρατηγικό χώρο για κάθε χώρα, η παραπομπή στις πολλαπλές δηλώσεις των ερευνητικών ομάδων, των ελληνικών πανεπιστημίων και των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων για την στρατηγική σημασίας συμφωνία για συνεργασία του ΕΛΔΟ με τη NASA, ειναι εξαιρετική.
Η ανάσχεση του brain drain δεν θα πραγματοποιηθεί με ευχολόγια, αλλά με υψηλής σημασίας συνεργασίες που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλών τυπικών προσόντων και ανάλογων αμοιβών στην Ελλάδα.
Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπιζουμε την Ελλαδα ως Ψωροκώσταινα. Και αυτο αφορά απο την καινοτομια, μεχρι την εθνική ασφαλεια και την εξωτερικη πολιτική.
Πηγή militaire.gr
The post Ο Hellas Sat και οι “εσωτερικοί πολέμιοι” του appeared first on Enimerosi24.