Ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 πλησιάζει τους 100.000
Στο κοιμητήριο Σαν Βισέντε στην πόλη Κόρντομπα στη κεντρική Αργεντινή, η Σάντρα ντελ Βάλε Περέιρα, 50 ετών, ήρθε να επισκεφθεί τους τάφους των γονιών της που πέθαναν λόγω της COVID-19 που έπληξε τη χώρα της Νότιας Αμερικής.
«Έμεινα μόνη μου», δήλωσε η Βάλε Περέιρα στο Reuters, λέγοντας ότι η ίδια και τα αδέρφια της απομονώνονται ο ένας από τον άλλο για να αποφύγουν πιθανή μόλυνση. «Πρώτα πέθανε η μητέρα μου και στη συνέχεια ο πατέρας μου. Δεν ξέρω πια τι να νιώσω για αυτή την τρομερή ασθένεια».
Η Αργεντινή ήταν μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στην περιοχή σε ό,τι αφορά τα κατά κεφαλήν κρούσματα και θανάτους, με περίπου 4,7 εκατ. επιβεβαιωμένες μολύνσεις και τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία να αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000 αργότερα σήμερα.
Ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα και η πληρότητα κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνεται, αν και πανεθνικά παραμένει πάνω από το 60%.
«Κάθε ζωή που χάθηκε με λυπεί βαθύτατα», δήλωσε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες σε ομιλία την περασμένη εβδομάδα. «Εγγυώμαι ότι δεν θα σταματήσουμε αυτούς τους μήνες να εμβολιάζουμε κάθε άνδρα και γυναίκα στην Αργεντινή».
Ενώ ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν μειώσει τους θανάτους με τους γρήγορους ρυθμούς των εμβολιαστικών προγραμμάτων, χώρες στη Νότια Αμερική βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης για τα ημερήσια κατά κεφαλήν κρούσματα και θανάτους, με την κυκλοφορία των εμβολίων να καθυστερεί λόγω της βραδείας τροφοδοσία.
Η Αργεντινή, μια χώρα περίπου 45 εκατ. ανθρώπων, έχει χορηγήσει πάνω από 25 εκατ. δόσεις εμβολίων, αν και μόνο 5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως το ρωσικό Sputnik V, το σκεύασμα της AstraZeneca και αυτό της κινεζικής Sinopharm.
Η κυκλοφορία των εμβολίων αυξάνει τις ελπίδες ότι η χώρα μπορεί να ελέγξει την πανδημία, αλλά το περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα προκαλεί εξάρσεις στις μολύνσεις ακόμα και σε χώρες, όπως το Ισραήλ, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, αναγκάζοντας τις αρχές να επανεξετάσουν τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες.
Η πανδημία επιδείνωσε την οικονομική κρίση που ήδη έπληττε την Αργεντινή.
«Δεν είναι απλά η πανδημία που μας πνίγει σε αυτή τη χώρα. Είναι επίσης η τεράστια οικονομική κρίση», δήλωσε ο Γκαστόν Ρουσίτσι, 34 ετών, από ομάδα πυροσβεστών στην Κόρντομπα που έχει επιφορτιστεί με τη μεταφορά νεκρών κατά την πανδημία. «Πολλοί συγγενείς μάς καλούν κλαίγοντας, όχι μόνο λόγω του θανάτου, αλλά διότι δεν έχουν τα χρήματα…για να μπορέσουν να προσφέρουν σε έναν άνθρωπο την ταφή που του αξίζει», πρόσθεσε ο Ρουσίτσι.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής επέβαλε εκ νέου μέτρα lockdown νωρίτερα αυτή τον χρόνο εν μέσω σοβαρού δεύτερου κύματος κρουσμάτων, το οποίο έχει έκτοτε αμβλυνθεί. Έχει αυστηρούς περιορισμούς στις αφίξεις στα σύνορα σε μια προσπάθεια να κρατηθούν μακριά τα μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη.
Ο Εζεκιέλ Γκονζάλες, 35χρονος εργαζόμενος στο προάστιο Τιγκρέ του Μπουένος Άιρες, είπε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να είχε σταματήσει την πανδημία, δεδομένης της ανάγκης να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των περιορισμών και της καταπολέμησης των αυξανόμενων επιπέδων φτώχειας. «Θα έπρεπε όλοι να κλειδωθούμε μέσα εντελώς και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να βγεις έξω να κερδίσεις χρήματα για να μπορείς να φας και να επιβιώσεις», είπε.
Τοπικό εργαστήριο αρχίζει τώρα να παράγει το Sputnik V για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και η χώρα πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία για 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Ο Λαουτάρο Φαμπιάν Γκόμεζ, 20 ετών, δήλωσε ωστόσο ότι η χαλαρή στάση από ορισμένους που πηγαίνουν σε μέρη με συνωστισμό χωρίς μάσκες παρεμποδίζει τη βελτίωση.
«Με εξοργίζει και με κάνει να νιώθω ανήμπορος», είπε. «Μου φαίνεται ότι εάν συμπεριφερόμαστε έτσι, θα έχουμε εδώ κορωνοϊό έως το 2050».