Κόσμος

Μετεωρίτης στη Γη – Επιστήμονες παρουσίασαν το σπάνιο θραύσμα του

Νοτιοαφρικανικοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά σπάνιου θραύσματος μετεωρίτη, το οποίο βρέθηκε στην πόλη Νκουέμπα της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου. Το θραύσμα, που έχει μέγεθος μοτοσικλέτας, προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για την ιστορία και τη σύσταση των μετεωριτών που επισκέπτονται τη Γη.

Η πτώση του μετεωρίτης τη Γη

Στις 25 Αυγούστου, κάτοικοι της Νκουέμπα, καθώς και των γειτονικών περιοχών του Δυτικού Ακρωτηρίου και του Φρι Στέιτ, παρατήρησαν μια λαμπερή, γαλανόλευκη και πορτοκαλί λωρίδα φωτός στον ουρανό. Η “αστραπή” ακολούθησε από μια ισχυρή έκρηξη και δονήσεις στην περιοχή, όπως ανέφεραν οι μάρτυρες και οι επιστήμονες.

Το θραύσμα του μετεωρίτη

Το θραύσμα που προσωρινά ονομάστηκε «Μετεωρίτης Νκουέμπα», έχει χαρακτηριστεί ως μαύρο και γυαλιστερό στην εξωτερική του επιφάνεια, ενώ το εσωτερικό του παρουσιάζει ανοιχτή γκρι υφή που θυμίζει τσιμέντο. Το βάρος του ανέρχεται σε λιγότερα από 90 γραμμάρια και η διάμετρός του δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά, καθιστώντας το ιδιαίτερα μικρό σε σύγκριση με άλλα γνωστά θραύσματα μετεωριτών.

Ο Ρότζερ Γκίμπσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Βιτβάτερσραντ, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου: «Η τριβή του θραύσματος στην ατμόσφαιρα δημιούργησε μια θεαματική πύρινη βολίδα, που οδήγησε στη θραύση του μετεωρίτη.»

Τι λένε οι μαρτυρίες για την πτώση μετεωρίτη στη Γη

Η 9χρονη Ελίζε ντι Τόιτ, η οποία βρισκόταν στη βεράντα του σπιτιού των παππούδων της στην Νκουέμπα κατά τη στιγμή της πτώσης, μοιράστηκε την εμπειρία της: «Άκουσα ένα βουητό. Και μετά είδα την πέτρα να πέφτει από τον ουρανό και πήγα και τη σήκωσα. Ήταν ακόμη ζεστή», δήλωσε η μικρή Ελίζε. Η Ελίζε παρέδωσε το θραύσμα στη μητέρα της, η οποία αργότερα το παρέδωσε στους επιστήμονες για περαιτέρω ανάλυση.

Meteorite, crashed into sea,eastern cape, south Africa, video Ashton bay pic.twitter.com/TT3UbHeMtT

— Daniel Biggins (@DanielBigg18948) August 25, 2024

Η ανακάλυψη του «Μετεωρίτη Νκουέμπα» προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση και την σύσταση των μετεωριτών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι επιστήμονες αναμένεται να διεξάγουν λεπτομερείς αναλύσεις για να προσδιορίσουν τη χημική του σύνθεση και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαδικασίες που συνέβησαν κατά την πτώση του θραύσματος.

Συμπεράσματα

Η παρουσίαση αυτού του σπάνιου θραύσματος μετεωρίτη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αστρονομίας και της γεωεπιστήμης. Μέσω της ανάλυσης του μετεωρίτη στη Γη, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος και τις διαδικασίες που επηρέασαν την ανάπτυξή του.



Πηγή