Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων – Τι προβλέπει
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις απευθύνονται σε πολίτες τρίτων χωρών (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί) οι οποίοι θα εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας, για χρονική περίοδο έως δώδεκα μηνών.
Η εθνική θεώρηση χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, μετά από αίτημα του με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, η οποία υποχρεούται να απαντήσει εντός 10 ημερών και να ολοκληρώσει με διαδικασία «one stop shop» τη χορήγηση της θεώρησης.
Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνονται η πρόθεσή του να διαμείνει στην Ελλάδα με την εθνική θεώρηση εισόδου για την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως, αλλά και η δέσμευσή του ότι δεν θα παρέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη με έδρα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, καταθέτει σύμβαση εργασίας ή έργου ή αποδεικτικό εργασιακής σχέσης με εργοδότη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος εκτός της ελληνικής επικράτειας, αορίστου χρόνου ή σε περίπτωση σύμβασης ορισμένου χρόνου με υπολειπόμενη διάρκεια που καλύπτει το διάστημα της χορηγούμενης εθνικής θεώρησης.
Εναλλακτικά, καταθέτει συμβάσεις εργασίας ή έργου αορίστου χρόνου ή, σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, με υπολειπόμενη διάρκεια που καλύπτει το διάστημα ισχύος της χορηγούμενης θεώρησης, σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας είναι ελεύθερος επαγγελματίας με περισσότερους του ενός εργοδότες που είναι εγκατεστημένοι εκτός ελληνικής επικράτειας.
Την ίδια στιγμή, καλείται να καταθέσει και στοιχεία για την ιδιότητα του στην επιχείρηση, καθώς επίσης και στοιχεία που αφορούν στην επωνυμία, στην έδρα, στο πεδίο δραστηριότητας και στον εταιρικό σκοπό της επιχείρησης, σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας είναι αυτοαπασχολούμενος σε δική του επιχείρηση, η οποία ευρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Πέρα από τα σχετικά δικαιολογητικά, ορίζονται και εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στα 3.500 ευρώ μηνιαίως. Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβιούντα και κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κάθε τέκνο.
Αυτό αποδεικνύεται i) από τη σύμβαση εργασίας ή έργου ή το αποδεικτικό εργασιακής σχέσης, στην περίπτωση εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου ή ii) από τραπεζικό λογαριασμό. Αν οι επαρκείς πόροι προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου, το ανωτέρω ελάχιστο ύψος αναφέρεται σε καθαρά έσοδα μετά την καταβολή των απαιτούμενων φόρων στη χώρα παροχής της εργασίας.
Οι πολίτες τρίτης χώρας μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική θεώρηση που λήγει ταυτόχρονα με τη θεώρηση του συντηρούντος. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται ο/η σύζυγος ή ο/η σύντροφος και τα μέλη της οικογένειας του συντηρούντος να παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή να ασκούν οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής συνοδεύεται από παράβολο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ τα μέλη της οικογένειάς υποβάλλουν το προβλεπόμενο από το παράβολο, ως μέλη οικογένειας του πολίτη τρίτης χώρας.
Σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του, αναχωρήσουν από την ελληνική επικράτεια και λήξει η ισχύς της εθνικής θεώρησης, τόσο ο συντηρών, όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν και να λάβουν εκ νέου εθνική θεώρηση εισόδου για τον σκοπό αυτό. Διαστήματα απουσίας από τη χώρα δεν παρακωλύουν την ανανέωση της άδειας διαμονής, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν τους 6 μήνες ετησίως.